Recepty Podhorácké kuchyně

Recepty Podhorácké kuchyně

Podhorácko sdílelo s Horáckem chudobu polí, chladnější klima a menší pohostinnost přírody. Přesto blízkostí k bohatším regionům jižní Moravy a Hané dovedla leckterá domácnost okořenit svoji kuchyni pestřejšími recepty. Tradiční kuchyně tak ani zdaleka nebyly jen brambory a luštěniny. A když zalistujeme v rukopisné knize receptů z roku 1905 nalezené v nejbohatším statku vsi, rozhodně budeme mít důvod některé z jídel předků vyzkoušet. Ale na úvod přece jen ochutnejme to nejtypičtější:

Bramborové placky – pekáče, peciválky
Suroviny: 600 g vařených brambor ve slupce; 150 g polohrubé mouky, větší špetka soli, rozpuštěné máslo, moučkový cukr (povidla, mák), vlahé mléko
Postup přípravy: Uvaříme brambory ve slupce do měkka, nejlépe den předem. Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme tenčí placky, které opékáme na suché pánvi nebo přímo na plotně kamen. Správně upečené placky by měly mít na sobě hnědé puchýřky a skvrnky. Placky můžeme ještě namočit do vlahého mléka – budou vláčnější. Hotové je bohatě pocukrujeme, omastíme rozpuštěným máslem. Místo cukru můžeme použít povidla nebo mák.

Bramborové placky se škvarky
Suroviny: 500 g vařených brambor, 500 g hrubé mouky, sůl, 120 g vepřových škvarků, 2 vejce, tuk na opečení
Postup přípravy: Brambory uvaříme a najemno nastrouháme, smícháme s moukou, nasekanými škvarky a osolíme. Vejci zaděláme tužší těsto, které dobře zpracujeme a rozválíme na plát. Z těsta vykrajujeme placičky, které pečeme na vymaštěném plechu v troubě nebo na pánvi na rozpáleném tuku.

Cukrové zemáky
Suroviny: 200 g cukru, 90 g mouky, 9 vajec, 50 g kakaa (kakaové máslo), strouhaná čokoláda, sekané mandle
Postup přípravy: 60 g cukru utřeme s 5 žloutky, do toho zamícháme mouku a naposled zvolna vmícháme z 5 bílků utřený sníh. Na plech dáme papír a pomocí kornoutu s trubičkou uděláme hromádky (zemáky), které pečeme při „pootevřené“ troubě. Upečené se nechají vychladnout, rozkrojí a prostředky se vykrojí. Pak se ušlehá ze 4 bílků sníh, zašlehá se do něj 70 g cukru a 70 g cukru se vmíchá vařečkou. Pak se dá rozehřát 50 g kakaa (kakaové máslo) a do toho krému se zamíchá. Krémem plníme poloviny zemáků a slepujeme dva do sebe. Ty se nakonec pomažou bílkem a obalí ve strouhané čokoládě a rozsekaných mandlích.

Vladimír Vecheta

Další článek:
Předchozí článek: