Venčení pejsků má také svá pravidla

Venčení pejsků má také svá pravidla

V současné době, kdy mnoho z nás trávilo kvůli koronavirovému dění čas doma, včetně dětí, byla příhodná doba na pořízení psího domácího mazlíčka. Rádi bychom proto připomněli nejen novým majitelům, ale i těm stávajícím, že plnou odpovědnost za pejska nese jeho majitel. Každý, kdo si psa pořídí, by měl být seznámen s obecně závaznou vyhláškou města Tišnova č. 4/2016, kterou se stanovují pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství na území města Tišnova a vymezují prostory pro volné pobíhání psů, a plně ji respektovat.

V poslední době jsme přijali několik podnětů od občanů s problémem venčení a pobíhání psů v blízkosti dětských hřišť. Zde platí, že pejskaři si musí ohlídat svoje psy a rodiče svoje děti. Obojí je těžké, ale bez vzájemné tolerance to nepůjde. Víme, že valná většina pejskařů tato pravidla dodržuje, a poctivě po svém zvířeti výkaly uklízí. Přesto se dozvídáme o případech, kdy majitel úmyslně povinnost ignoruje, a při upozornění od spoluobčana dojde i ke zbytečným slovním potyčkám.

Každá osoba venčící psa je povinna sbírat po svém zvířeti exkrement, jinak se dopouští přestupku znečišťování veřejného prostranství. Pokud se tak neděje, je možné se obrátit přímo na strážníky městské policie. Po městě Tišnově jsou pro podporu a motivaci rozmístěny stojany se sáčky na psí exkrementy a nabízíme také možnost vyzvednutí sáčků (papírových nebo PVC) přímo v budově radnice na odboru správy majetku a komunálních služeb. Také najdete na mnoha místech velké kameny, aby si mohli pejsci přirozeně značkovat a nezaměřovali na kmeny stromů, které moč poškozuje.

Naše město patří k těm benevolentnějším. Jsou města, která nejen že omezují venčení psů na veřejných prostranstvích, ale zakazují vstupy se psy do velkých parků úplně. Věříme tedy, že společnou snahou dojdeme k vzájemnému pochopení a toleranci jako v následující úsměvné anekdotě.

Majitel psa napsal majiteli hotelu: „Vážený pane, rád bych se ve Vašem hotelu ubytoval se svým psem. Je slušně vychovaný, neštěká, je čistotný a nepřidělá obsluze žádnou práci.“
Majitel hotelu odpověděl: „Vážený pane, svůj hotel provozuji už 25 let. Za celou tu dobu mi žádný pes neukradl ani jeden ručník, osušku, župan, toaletní papír ani příbor či obraz ze zdi. Ani jednou jsem kvůli psovi nemusel uprostřed noci volat policii nebo záchranku, protože by se opil a ublížil  sobě nebo komukoli jinému. Ani jednou jsme kvůli psovi nemuseli malovat pokoj, protože by ho pozvracel. Váš pes je tedy v mém hotelu vítán. A pokud se za Vás zaručí, můžete přijet s ním.“

Ondřej Vrtěl, Odbor správy majetku a komunálních služeb

Další článek:
Předchozí článek: