Šmejdi opět v akci a s novými praktikami

Šmejdi opět v akci a s novými praktikami

Již mnohokrát jsme varovali před praktikami tzv. „šmejdů“, především v souvislosti se seniory, kteří jsou jejich nejsnazším terčem. Dnes se tyto praktiky odklonily od prodeje různých pomocníků v domácnosti, přikrývek nebo masážních přístrojů k mnohem sofistikovanějšímu produktu. Tímto produktem je nabídka a prodej energií.

Množí se nám nespočet žádostí o pomoc nebo radu, zejména ze strany seniorů, kteří byli osloveni s nabídkou na přechod k novému dodavateli energií  s „výhodnějším“ tarifem. V současné době jsou to i nabídky ve formě aukcí energií, kdy osoba po podpisu smlouvy dává obchodníkovi plnou moc k obchodování na těchto aukcích. Tito „energošmejdi“ s lidmi uzavřou tzv. zprostředkovatelskou smlouvu třeba na chodbě jejich domu nebo před  bytem. Tím dotyčného pověřují, aby udělal výběrové řízení na nového dodavatele elektřiny nebo plynu, respektive se účastnil energetické aukce. V mnoha případech však aukce vůbec neproběhne a na základě podepsané plné moci je uzavřena rovnou smlouva o dodávkách energií. Dle dostupných informací bývá hlavní problém v tom, že zprostředkovatel není dodavatelem energií, nemá tedy licenci od Energetického regulačního úřadu, a tím pádem nepodléhá kontrole tohoto úřadu.

Proto apelujeme především na seniory a varujeme před každým podpisem, který kde rozdají. Povinností protistrany je umožnit zákazníkovi se v klidu seznámit s obsahem smlouvy, každý má na to právo. Pokud si nejste jisti, nic nepodepisujte a vůbec nepřipusťte na toto téma diskuze – je lépe se s nimi vůbec nebavit. Jedině tak se můžete ochránit před těžko prokazatelnými a mnohdy neřešitelnými problémy.

V případě, že máte sebemenší podezření na nekalou praktiku nebo je na vás vyvíjen nátlak, můžete se na městskou policii s důvěrou obrátit na tel. 603 577 252, my jsme připraveni pomoci. Tento postup funguje a dle vyjádření „šmejdy“ oslovených seniorů již zmínka o přítomnosti městské policie při jednání prozatím každého nepoctivce odradila. Pokud již smlouvu podepíšete a nejste si jisti, zda jste nenaletěli, zkusíme nalézt řešení, jak závazek zrušit, a případně se i poradíme s odborníky.

Jiří Sokol, Městská policie Tišnov

Další článek:
Předchozí článek: