Ochutnejte Tišnovsko

Ochutnejte Tišnovsko

V současné době se nacházíme v období, kdy se pomalu vzpamatováváme z koronavirové nákazy a s tím spojené karanténní situace. Každý z nás byl nějakým způsobem zasažen, firmy, podnikatelé i nepodnikatelé. Určitě každý z vás, čtenářů, byl nějak omezen.

Nejenom ve velkých městech je vidět příklon k bezdotykovým technologiím, k online nákupům, mnozí máte jistě zkušenosti s prací z domova apod. Ačkoli žijeme v globalizovaném světě, v situacích, jako je tato, lze pozorovat zájem o české potraviny, o služby místních řemeslníků.  Online prodejci potravin hlásí nárůsty v desítkách procent, na jejich webových stránkách lze nalézt propagační videa z českých farem. I my v MAS Brána Vysočiny jsme přemýšleli, jak v současné složité době pomoci drobným producentům potravin a dalším místním podnikatelům. Přinášíme vám tedy možnost „ochutnávky“ toho nejzajímavějšího, co území MAS nabízí. Chtěli bychom vám zprostředkovat zážitkový článek, nabídnout vám tipy, kam se vydat pro zeleninu, sýry, klobásu, pivo nebo chléb, kam zajet pro květiny.

Kam za zajímavými zemědělci
Někteří jste již jistě v Tišnovské Rychtě nebo někde na trzích ochutnali vynikající sýry z Ekofarmy Nelepeč. Rodina Kropáčkova zde hospodaří již po mnoho generací, jejich cílem je nabízet kvalitní regionální mléčné výrobky, k jejichž výrobě přistupují s respektem ke všem vstupním surovinám a kladou velký důraz na tradiční postupy. Mléčné výrobky vyrábí z plnotučného čerstvě nadojeného mléka, které je pasterizováno šetrnou pasterací. Čerstvé sýry jsou vyrobeny tradiční metodou oddělením syrovátky od sýrového zrna a dozrávání ve formách. Pro zeleninu a brambory si můžete do Deblína k panu Štěrbovi. Ekofarma Deblín je rodinnou farmou, již od roku 1992 se zde věnují pěstování plodin v ekologickém zemědělství.  Specialitou je také pěstování bylinek pro produkci čajů, produkce osiv trav a obilovin. Jejich zeleninu lze najít i v tzv. bedýnkách v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ). Na farmě Kročových v Pejškově si můžete zajezdit na koních, zakoupit mléčné výrobky a kromě koní se zde můžete seznámit s dalšími zajímavými obyvateli farmy, ovcemi, včelami a zástupci hospodářského a okrasného ptactva.

Kde ochutnat něco dobrého
Pro pivaře je Tišnov a jeho okolí doslova rájem. Přímo v Tišnově naleznete malý rodinný Pivovar Květnice, který nese jméno po tišnovské dominantě. Pivovar Tišnov navázal v roce 2015 po sto letech na tradici vaření piva v našem městě, se svými produkty již získal nejedno ocenění, zvítězil například v soutěži Golden Bohemia o nejlepší pivovar ČR dle mezinárodní odborné poroty. Zapomenout nelze ani na Pivovar Grádo, který spolu s pivními lázněmi funguje v přístavbě rekonstruovaného penzionu Červený mlýn. Všechny pivovary jsou součástí Tišnovské pivní stezky, která je zajímavou možností, jak spojit výlety s hrou a ochutnávkou osvěžujícího moku. Kdo neholduje pivu, určitě by s přicházejícími horkými dny mohl
navštívit obec Kaly, kde sídlí firma Náčelník Cider. Zabývají se řemeslnou výrobou domácího cideru a dalších jablečných nápojů. Využitím ovoce z domácích zdrojů výrobci navazují a nadále rozvíjí rodinnou tradici sadařství.
K pivu nebo i cideru neodmyslitelně patří také dobrý špekáček. Přímo v Tišnově lze navštívit prodejnu uzenin rodiny Jůzovy. Pan Jůza se s otcem a tchánem věnují tomuto krásnému řemeslu, v řeznictví v Březině vyrábějí tradiční uzenářské speciality z českého masa a přírodního koření bez náhražek, uzení probíhá v klasické udírně.
Letní grilovací trojkombinaci rozhodně doporučujeme doplnit dobrým pečivem, například z Karlovy pekárny. Ryze česká společnost působí na trhu od roku 1990, kdy byl na „zelené louce“ postaven první výrobní provoz v Židlochovicích, od roku 1994 provozují pekárnu v Tišnově. Výrobky Karlovy pekárny byly několikrát oceněny značkou „Chuť Moravy“.

Kdo hledá něco netradičního
Pro uspokojení chuťových buněk doporučujeme návštěvu Maršovského mlýna v údolí Bílého potoka. Chovají starokladrubské koně, odchovali zde několik generací kvalitních sportovních i chovných koní. V údolí Bílého potoka, v obci Lažánky, pěstuje paní Brychtová na rodinné farmě květiny. Z nich váže kytice na přání, pro nejrůznější příležitosti, firmy a svatební výzdoby. Květinové pugéty je možné zakoupit přímo v prodejně Villa Flora v Lažánkách, na tišnovských trzích či si je nechat doručit domů. Prodejna bude součástí nově vznikajícího terapeutického centra s masážemi.

Komunitní zpracovna v Tišnově
Na základě především zahraničních zkušeností se v Tišnově snažíme zrealizovat komunitní zpracovnu pro výrobu a odbyt regionálních potravin. Tento společný prostor bude umožňovat při splnění hygienických a další legislativních požadavků zpracovat vlastní surovinu (např. ovoce, zeleninu, mléko) a vyrobit produkt, který by poté bylo možné uvádět do oběhu (oficiálně prodávat) každému, kdo by chtěl zpracovávat své suroviny, vyrábět místní dobroty a nemá prostory, finance či kapacity, jak toto zrealizovat. V současné době plánujeme realizaci komunitní zpracovny v prostorách kuchyňky pod kinem v MěKS Tišnov, produkty z ní pocházející by mohly být odbytovány mj. prostřednictvím připravované kavárny v budově MěKS, možností je také spolupráce se Spolkem Hojnost, který provozuje společné odbytové místo Spižírna apod.

Regionální značka
Jistě jste si povšimli různých regionálních značek na potravinách, výrobcích a službách. V současné době řešíme, zda bychom v našem území podobnou regionální značku jako podporu pro zajímavé podnikatele zavedli. Spolupracujeme se studenty Mendelovy univerzity v Brně, na dané téma byly připraveny i dvě diplomové práce. Cílem regionálních značek není certifikovat co nejvíce subjektů, důraz je kladen na kvalitativní vlastnosti a opodstatněnost získané značky. Pro využití potenciálu regionální značky by bylo ideální zapojit další zainteresované organizace, konzultujeme okolní místní akční skupiny ohledně zájmu o podobný projekt.

Projekt Regiony sobě
Národní síť místních akčních skupin (NS MAS), jejímž je MAS Brána Vysočiny členem, momentálně realizuje osvětovou plakátovací kampaň Regiony sobě. Byly připraveny webové stránky www.regionysobe.cz, které mapují a propojují místní producenty se zákazníky. MAS Brána Vysočiny je v projektu zapojena, sbíráme informace pro přípravu propagačního profilu daného podnikatele (adresa, nabídka a její kategorie: potraviny, řemeslné výrobky, technické služby, osobní služby, obchod). Tento profil bude posléze umístěn v mapě, po kliknutí bude k dispozici popis, co podnikatel nabízí a pod jakou MAS spadá. Zákazník se bude moci prostřednictvím karty s podnikatelem rychle spojit – poslat mu přes portál zprávu/e-mail s žádostí o koupi produktu/voucheru/služby. Podnikatel pak zákazníkovi vystaví fakturu a po zaplacení mu pošle e-mailem voucher na službu nebo produkt. Vyhledávání v mapě bude možné jak dle jednotlivých MAS (např. Jihomoravský kraj -> MAS Brána Vysočiny), tak i klasickým způsobem vyhledáváním v mapě.

Milan Kouřil

Další článek:
Předchozí článek: