Knihovna za zavřenými dveřmi

Knihovna za zavřenými dveřmi

Knihovna byla z rozhodnutí zřizovatele pro veřejnost od 12. března uzavřena. Za jejími zdmi však probíhala rozmanitá činnost. V prvé řadě byla zahájena revize knihovního fondu, původně plánovaná na letní měsíce. Našima rukama tak prošlo přes 30 tisíc svazků knih, časopisů, CD a dalších materiálů. Ty opravdu dlouho nepůjčované, poškozené, opotřebované či neaktuální byly vyřazeny, u dalších probíhaly „neviditelné“ knihovnické práce – opravy, obalování, barevné značení knih pro lepší orientaci ve fondu, značení „dílovek“… Samozřejmostí bylo nakupování novinek, audioknih i společenských her a jejich příprava na cestu k vám, čtenářům.

Na jaro jsme pro vás měli připravenu řadu zajímavých akcí, které bohužel nemohly být uskutečněny. Některé doběhly ve virtuálním prostředí, jako třeba VU3V. U všech ostatních pracujeme na domluvení podzimních termínů. Ani účastníci kurzů trénování paměti či Univerzity volného času nebudou ochuzeni a vše proběhne v náhradních termínech, stejně tak jako akce plánované pro školy.

Díky dotaci Ministerstva kultury pracujeme na realizaci „Kreativní laboratoře – otevřené digitální dílny“. Projekt je technologicky orientovaný, ale primárně se zaměřuje na rozvoj základních dovedností nutných pro život ve společnosti 21. století – kritické myšlení, svižnost, adaptabilita, iniciativa, zvídavost, představivost, schopnost nalézt a analyzovat informace. Těšit se můžete na 3D tiskárnu, Ozoboty, mBoty, BEE-Bot, digitální mikroskop, lis na odznaky a další „hračky“.

Knihovna je opět otevřena – od středy 6. 5. je knihovna opět otevřena. S ohledem na epidemiologická doporučení je provoz knihovny výrazně omezen a jsou zavedena specifická opatření.

Knihy, které nám vracíte, musejí projít karanténou po dobu 3 dnů. Teprve potom mohou být uvolněny k dalšímu půjčování, a tedy i k uskutečnění rezervace. Z činností knihovny jsou obnoveny pouze výpůjční služby. V praxi to znamená, že není možné využívat studovnu, připojit se na internet či požadovat kopírovací a jiné služby.

Do prostor knihovny je možno vstoupit pouze v ochranném prostředku dýchacích cest (rouška, respirátor, šátek) a je nutné dodržovat 2 m odstup. Dobu pobytu doporučujeme omezit na minimum. Vstup do volného výběru plánujeme na začátek června, vše však bude záležet na vývoji situace. I volný výběr však bude možný pouze po předchozí dezinfekci rukou a zachování dalších bezpečnostních opatření. I nadále bude platit, že si můžete knihy předem objednat nebo zarezervovat, a to buď přímo v on-line katalogu nebo e-mailem či telefonicky. Vždy vyčkejte, až vám přijde oznámení o tom, že je vaše objednávka připravena.

Děkujeme vám za dodržování těchto pravidel i za trpělivost při odbavování vašich rezervací a objednávek.

Dagmar Kopřivová

Další článek:
Předchozí článek: