Inspiro čas nemarnilo

Inspiro čas nemarnilo

Inspiro se v půli března uzavřelo. Každodenní ruch utichl a v učebnách, na hřišti i na zahradě se rozhostilo prazvláštní smutné ticho. Vzdělávací akce pro širokou veřejnost byly ze dne na den přerušeny. I když jsou dveře Inspira pro návštěvníky zavřené, uvnitř je stále čilý pracovní ruch. Co se tedy u nás v těchto dnech děje?

Nedobrovolného „volna“ jsme využili k činnostem, na které přes celý rok nezbývá čas. Kromě potřebného šití roušek v počátečních koronadnech přišly na řadu také resty v podobě úklidu skladů, třídění a archivace dokumentů, revizí učebních pomůcek. Plánujeme akreditaci přírodovědných kurzů pro pedagogy v rámci DVPP (další vzdělávání pedagogických pracovníků), nabídnutý čas využíváme i k sebevzdělávání pomocí online kurzů a webinářů a objevujeme tak nové formy výuky, které mají takto vzdáleně taky něco do sebe. Učíme se i komunikovat na dálku pomocí videochatů a videokonferencí. Našim účastníkům vzdělávání jsme nabídli některé kroužky „na dálku“. Zřídili jsme webovou stránku Inspiro online, která nabízí jednoduché a zábavné aktivity různých témat pro všechny dětské věkové skupiny. K těmto činnostem děti nepotřebují asistentství rodiče a mnohdy ani zapnutý počítač, které jsou potřeba při dopoledních školních povinnostech. Lektorky tanečních kroužků nabízely „online živé lekce“ či pomocí předtočených videí zpříjemňovaly dětem pobyt doma. Keramické kroužky úspěšně rozjely distanční formu. Bylo zřízeno tzv. „bezkontaktní místo“, kde si účastníci přebírali keramickou hlínu, doma pak pomocí návodu a metodiky vznikaly v jejich rukou různé výrobky. Ty pak donesli zpět do Inspira, kde se teď suší a chystají na závěrečné glazování a vypalování. V době psaní tohoto článku se některé kroužky díky uvolňování opatření znovu pomalu rozjíždí, byť v netradiční formě výuky. Věříme, že alespoň takto zpříjemníme dětem závěr trochu netradičního školního roku.

Po letních prázdninách bychom chtěli vkročit do nově zrekonstruovaných prostor po Tišnovské televizi, kde vzniknou kanceláře pro pedagožky; tím se v přízemí uvolní prostor pro potřebnou a dlouhodobě zamýšlenou recepci, která ještě více zpříjemní pobyt při čekání na kroužek. Tato složitá akce s sebou nese velké množství schůzek, telefonátů a přemisťování věcí. Děkujeme městu Tišnov, že nám umožní tento dávný sen splnit.

I přes nejasný vývoj aktuální koronavirové situace a možná další opatření se nyní náš zájem soustředí na přípravu letních pobytových i příměstských táborů. Chystání patnáctidenního stanového tábora pro padesát účastníků či badatelský týden pro mladé přírodovědce zabere spoustu času, a tak doufejme, že se nám tato energie vrátí a společně s dětmi zažijeme léto plné dobrodružství a nových zážitků. Přejme si to!

Ivana Kroutilová

Další článek:
Předchozí článek: