ANKETA Potřebuje Tišnov „hospodskou“ vyhlášku regulující provozní dobu?

ANKETA Potřebuje Tišnov „hospodskou“ vyhlášku regulující provozní dobu?

Máloco rozděluje občany Tišnova tolik jako názory na obecně závaznou vyhlášku č.4/2018 (přesné znění najdete na webu města), kterou se reguluje provozní doba pohostinských zařízení v centru města. Rozsáhlou reportáž na toto téma s názvem Vyhláška, která rozdělila Tišnov, jsme přinesli v  březnovém čísle Tišnovských novin (k přečtení na webu www.tisnovskenoviny.cz).

Pro připomenutí – vyhlášku schválilo městské zastupitelstvo v červnu roku 2018, a to na základě opakovaných stížností na rušení nočního klidu, přicházejících od obyvatel žijících v blízkosti několika restaurací a barů. Opatření nakonec nezasáhlo plošně celé město – po zjištění stavu omezení platí jen pro několik ulic v centru, z nichž přicházelo nejvíce stížností. Vyhláška ve vybraných ulicích předepisuje pohostinským zařízením v zájmu nočního klidu ukončit provoz ve všední dny nejpozději ve 23 hodin, v pátek a v sobotu pak v 1 hodinu. Dotčenými lokalitami se staly náměstí Míru, Komenského náměstí, ulice Radniční, Kostelní, Janáčkova a Brněnská po křižovatku s Dvořákovou. V září 2019 byl seznam postižených ulic z důvodu opakovaných stížností rozšířen o ulici Jungmannovu, kde se nachází především velmi diskutované Café U Palce, kde bylo pro mnohé návštěvníky zvykem posedět i déle přes půlnoc a kde se především koná celá řada vyhledávaných kulturních akcí.

Ve prospěch vyhlášky se nejčastěji argumentuje opakovanými stížnostmi občanů na rušení nočního klidu. Městská policie současnou situaci ve městě hodnotí kladně: „Vyhláška byla správným krokem, město se uklidnilo a od půl druhé ráno je Tišnov tiché a bezpečné místo. Nikdo se nám tu nepotuluje, nikdo tady nic nerozbíjí, nikdo se tu nepere. Přínos je evidentní a počet stížností klesl tak, že dnes už jsou narušení oznamována jen v řádu jednotek, a ne desítek jako před tím.“

Názory na vyhlášku se přitom velmi různí. Její existenci a klid ve městě si pochvaluje řada občanů a souhlasí s ní také několik provozovatelů  estaurací,
na druhou stranu se ozývají hlasy pro její zrušení.

A jaký názor máte Vy? Vyhláška ANO, či NE? Jste pro její zrušení, úpravu nebo ponechání v současné podobě? Svůj názor nám můžete sdělit prostřednictvím mini ankety, kterou vyplníte on-line do 10. června na internetové adrese anketa.tisnov.cz.

Jiří Dvořák, Odbor kancelář starosty a vnějších vztahů

Další článek:
Předchozí článek: