Trochu si povyskočit… A nakouknout přes zeď

Trochu si povyskočit… A nakouknout přes zeď

Zpracovávat, uchovávat a zpřístupňovat znalosti a vědění jsou odedávna základní funkce knihoven. Současné knihovny kromě přístupu k různým zdrojům informací nabízejí mnohem více. Jsou místem osobních setkání, prožitků a umožňují poznávat nové, ať už v oblasti technologií, vědy i kultury. Knihovny jsou tu pro všechny, kteří mají chuť si občas trochu povyskočit, aby viděli, co je za zdí. A to i za cenu, že možná zahlédnou nějaké ty lvy.
Knihovna je nedílnou součástí neformálního vzdělávání. Seznamuje širokou veřejnost s novými technologiemi, nabízí širokou škálu akcí vzdělávacího charakteru od celkem jednoduchých témat, jako je cestování „prstem po mapě“, přes informační gramotnost, setkání s literaturou, aktuální společenská témata až po prožitkové workshopy, kurzy šití, vaření, vyprávění příběhů, čtení a mnoho dalšího.
Knihovna je důležitým partnerem pro školy, kterým připravuje programy na míru jejich školním vzdělávacím programům. Bez knihoven a knihovníků se neobejdou studenti, pedagogové nebo vědci. Věta, která tvrdí, že všechno je na internetu, je klamavá. Internet je pouze nástroj, který umožňuje přístup k informacím, ale zdaleka ne ke všem. Relevantní a ověřené zdroje nejsou veřejně přístupné, protože stejně jako čas i správná informace jsou peníze. Knihovna přístup k těmto informacím umožňuje.
Knihovna, kromě toho, že je vstupní branou, umí být i průvodcem. Týmy vývojářů pracují na stále sofistikovanějších vyhledáváních a algoritmech zobrazení výsledků. Milionů výsledků. Knihovnice a knihovníci umí pomoci, pokud si nejste jisti, co vlastně hledáte. Knihovníci celého světa často a rádi citují spisovatele Neila Gaimana, který se svou sympatií ke knihovnám netají a který řekl: „Google vám může dát 100 000 odpovědí.
Knihovník vám dá tu správnou.“ (volný překlad. Zdroj: ww.azquotes.com)
Knihovny v nedávné minulosti sehrály nezastupitelnou roli v seznamování nejširší veřejnosti s tím, co je to internet, k čemu je dobrý a jak ho používat. Dnes knihovny nabízejí bezpečný veřejný prostor, ze kterého vedou otevřené a ověřené cesty za poznáním.

Březen – měsíc čtenářů
Městská knihovna Tišnov se zapojila do celostátní akce na podporu čtenářství „Březen – měsíc čtenářů“. To přináší spoustu doprovodných akcí:

Týden registrace zdarma (2.–6. 3. 2020) pro nové čtenáře,
v Týdnu splněných přání (9.–13. 3. 2020) nám čtenáři mohou psát, jaká kniha jim v knihovně chybí.
Čtenářská amnestie (16.–20. 3. 2020) odpouští upomínky a poplatky
a Bláznivý týden (23.–27. 3. 2020) bude překvapením na závěr měsíce.

Dagmar Kopřivová

Další článek:
Předchozí článek: