Štěpánský vánoční koncert

Štěpánský vánoční koncert

Kdopak z Vás si vzpomene, kdy poprvé vystoupil Tišnovský komorní orchestr v kostele sv. Václava na dnes již tradičním Vánočním koncertě? Napovím… Bylo to v roce 2007, ale už od rok dříve se konalo speciální vánoční vystoupení v sále pod kinem. Od té doby nechyběl TiKO na druhý svátek vánoční v kostele ani jednou.

A mnohdy přivedl i hosty či připravil různá překvapení. Hned na prvním koncertě tu zpívala s orchestrem sopranistka Martina Macko a také pěvecký sbor Svatopluk ze Žďáru nad Sázavou. O dva roky později přijela tatáž zpěvačka opět, tentokrát s Královopolským chrámovým sborem. V roce 2010 tu byl sólista na klarinet Adam Malík, na Vánoce 2012 orchestr připravil Pavlicovu Missu brevis společně s pěveckým sborem Kantila ze Křtin. Již vzpomínaný Královopolský chrámový sbor se představil i v roce 2013 (a znovu ještě 2015), tehdy navíc s Pěveckým sborem K-dur z Kuřimi. Rok 2014 byl ve znamení třetí účasti Martiny Macko, s níž vystoupil i houslista Richard Kružík; následující Vánoce jsme přivítali harfenistku Hanu Hrachovinovou.

Co zazní na Vánočním koncertě v podání Tišnovského komorního orchestru letos? Bude to Charpentierovo Te Deum se sólovou trubkou, Koncert pro trubku a smyčce Georga Philippa Telemanna, pásmo koled z celého světa Leroye Andersona, třetí pokračování koled z Moravy připravené Arnoštem Trkanem a Sinfonia pastoralis in C, stará kantorská vánoční muzika skladatele Karla Suchánka. Z programu vyplývá, že i letos bude mít TiKO hosta, a to hráče na trubku. Který to bude? Nechme se překvapit.

Orchestr působí druhou sezónu pod taktovkou „nového“ dirigenta Tomáše Křemena, letos má za sebou již několik vystoupení – vedle těch tišnovských také ve Velké Bíteši, v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě, v Brně v tak odlišných prostorách, jako jsou hotel Voroněž respektive kostel Nejsvětější trojice v Králově Poli, koncertovalo se v Doubravníku při Slavnostech Pernštejnského panství a na podzim také v Milevsku a Táboře.

Přijďte si 26. prosince užít vánoční náladu přímo do kostela, kde můžete společně s Tišnovským komorním orchestrem uzavřít hudební rok 2019. Začíná se tradičně v 17 hodin.

Václav Seyfert

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: