Otázky a odpovědi

Otázky a odpovědi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli město Tišnov plánuje vybudovat hřiště pro větší děti. Nějaký lesopark, nebo lanové hřiště. Hřišť pro menší děti je spousta a jsou všechny moc pěkné, ale děti pomalu rostou. Moc se mi zamlouvá hřiště u letního kina. Prosím, neberte to jako útok na Vás, jen bych chtěla vědět, zda se můžeme těšit. Děkuji. Veronika
Janáčová
Pokud děti, resp. jejich rodiče nevyužijí nic z široké nabídky sportovních klubů (fotbal, tenis, atletika, basketbal, stolní tenis, volejbal, Sokol) včetně Inspira, tak je tady pro ně např. workoutové hřiště s pumptrackovou cyklodráhou u nového hřbitova. Další workoutové hřiště bychom chtěli umístit ještě na jiném místě v Tišnově, protože to stávající je hojně využíváno. Pokud by chtěli běhat včetně parkouru, tak je v okolí mnoho kilometrů cest lesních i polních. V létě je možné jít na koupaliště plavat, v zimě bruslit. Hřiště u obou základních škol jsou volně dostupná a přístupná (fotbal, basketbal, házená, nohejbal). Dlouhodobě se negativně stavíme ke skate hřišti, a to zejména z důvodu nákladovosti kvalitních betonových překážek. Omlouvám se, ale netuším, co myslíte lesoparkem. Napište mi prosím na email, ať se můžeme domluvit, jaké parametry by mohlo splňovat např. lanové hřiště, které zmiňujete.
Mgr. Martin Sebera, Ph.D. / místostarosta Tišnova

Dobrý den, ve volebním programu vítěze voleb spolku MOST je vybudování 100 nových parkovacích míst na sídlištích a nádraží. Chtěl bych se zeptat, jestli se počítá s novými místy také na ulici Hornická a v okolí letního kina a v jakém časovém horizontu se s vybudováním těchto míst počítá. Děkuji Vám za odpověď. Dušan Balák
Vážený pane Baláku, děkuji za Váš dotaz. Pokud jde o parkování v oblasti sídliště Klucanina, pak v investičním výhledu je zařazena rekonstrukce ulice Horova (zpracování projektu v r. 2020, realizace pravděpodobně v r. 2022) a úprava provizorního parkoviště naproti letnímu kinu na ul. Hornická (taktéž projekt v r. 2020 a realizace pravděpodobně v r. 2022).
Jiří Dospíšil / starosta města Tišnova

Dobrý den, zajímalo by mne, co si město slibuje od zpoplatnění ulic Janáčkova, Dvořáčkova a naproti KB? Výhodné to bude pro koho? Pro bydlící? Asi těžko, když si za parkování budou muset zaplatit. Pro nakupující? Kdo potřebuje, vždycky si místo najde, byť ne přímo před vchodem do obchodu. Za jak dlouho se bude platit na Jungmanové, Halouzkové, Na Loukách…? Dopadne to jako s náměstím, které je poloprázdné, ale v okolních ulicích se skoro nedá projet. Vypadá to tak, že se město chystá zpoplatnit celý střed, což je spolu se snížením míst na náměstí dobrá cesta k tomu, jak umrtvit střed města. Městská policie celý den krouží kolem parkovišť, ráno vyzobává parkomaty a když potřebujete vyřešit problém v obci, se kterou má MP smlouvu, tak se dozvíte, že se za to platí! Kolik bude stát retardér na ulici Na Honech? Kdo si ho vydupal? Vím o pár obyvatelích, kteří by si nejradši nechali na ulici dát závoru, aby byla ulice jen jejich. Stačí být dostatečně otravný, mít výdrž a město odklepne každý nesmysl? Jaký je rozpočet této „stavby“? Zaplatí si ji místní? Jeden zpomalovací práh už město muselo z této ulice odstranit!! František Koudelka
Od této úpravy si slibujeme lepší využití centra města pro občany, návštěvníky města i obchodníky zde nabízející své služby. Na ulicích Halouzkova a Na Loukách nebude stání zpoplatněno. Zpoplatněním parkování na náměstí naopak centrum ožilo a přestalo být jen parkovištěm, kterým občané projížděli dokola ve snaze na chvíli zaparkovat a navštívit lékaře, úřad nebo obchod. Na ulici Na Honech nebude retardér, ale místo s přechodem pro chodce, kterých tam přechází denně velké množství, včetně rodičů s dětmi a cyklistů. Jde nám o jejich bezpečnost.
Ing. Václav Šikula / místostarosta Tišnova

Co se týká městské policie, tak v žádném případě není pravdou, že „celý den krouží kolem parkovišť“, protože pokud by tomu tak bylo, nemohla by plnit a stíhat jiné úkoly, kterých není určitě málo. Ráno se parkovací automaty „nevyzobávají“, ale kontroluje se jejich stav a funkčnost pro bezproblémový chod pro další den, protože strážníci nejen kontrolují dodržování placeného parkování, ale především zabezpečují i správu a servis celého systému.
Město Tišnov má uzavřeno 11 veřejnoprávních smluv s okolními obcemi na výkon oprávnění městské policie. Práce strážníků pro jinou obec v rámci kraje je zcela v souladu se zákonem za úplatu a činnost, počet a nasazení strážníků si řídí pouze starosta smluvní obce, který je v době nasazení městské policie jejím velitelem. Smlouva je dobrovolným aktem a je jen na smluvních stranách, jaké podmínky si stanoví. Pokud byste měl zájem, rád Vás osobně a ochotně seznámím s prací a veškerou činností strážníků Městské policie Tišnov.
Jiří Sokol / vedoucí strážník Městské policie Tišnov

Dobrý den, proč je na titulní stránce tišnovska fotografie Václava Havla, když nám spisovatel literatury faktu Olin Jurman odhalil, že Václav Havel byl zrádce a jeden z českých jidášů, kteří zradili národ. Zveřejněno v Parlamentních listech 26. 10. 2019 16:36. Děkuji za odpověď. Milan Pokorný
Vážený pane Pokorný, pan prezident Václav Havel byl, je a nepochybně i bude symbolem sametové revoluce, ale především symbolem svobody, humanismu a demokracie v naší zemi, takže jeho fotografie na titulní straně Tišnovských novin je příznačná. Vůbec se nemíním pouštět do rozboru úrovně a obsahu článku uveřejněného na www.parlamentnilisty.cz, na který odkazujete. Je smutným faktem, že je dnes „trendy“ dehonestovat a zpochybňovat sametovou revoluci a osobu Václava Havla, ale osobně to vnímám tak (a jistě nejsem jediný), že je to laciné a nedůstojné plivnutí do tváře všem lidem, kteří tuto dobu zažili a kteří se na ní podíleli. Sám fakt, že můžete bez jakéhokoli strachu uveřejnit svůj názor, jasně vypovídá o tom, že poslání Václava Havla v naší novodobé historii bylo naplněno měrou vrchovatou.
Mgr. Pavel Hanák / dramaturg, produkční, vedoucí TN a TTV

Texty jsou v původním znění, tak jak byly dodány a uvedeny na www.tisnov.cz/otazky-odpovedi – bez redakčních úprav.

Další článek:
Předchozí článek: