Partnerská výměna – Sereď 2019

Partnerská výměna – Sereď 2019

Dvanáct žáků naší školy ze tříd sekunda až sexta se již poněkolikáté zúčastnilo partnerské výměny s Gymnáziem Vojtěcha Mihálika ve slovenské Seredi. Vyrazili jsme ráno ve čtvrtek 24. října a vlak nás dovezl na sereďské nádraží, kde nás již očekávali naši (staro)noví kamarádi s báječnou paní učitelkou Dr. Karin Macháčovou.

Byli jsme pozváni na oběd do jejich školní jídelny a ochutnali jsme pravou slovenskou rýži (těstovina tohoto tvaru). Pak nás čekal krátký program ve škole, kde nás srdečně pozdravila i paní ředitelka. Počasí bylo nádherné i při následné procházce městem. Pak už si slovenští studenti odvedli své české návštěvníky domů a užili si další program připravený individuálně.

Následující den jsme se po rozloučení ve škole vydali autobusem do města Dolná Krupá, abychom se podívali do místního muzea hudebních nástrojů. Muzeum sídlí v krásné klasicistní budově téměř dvě stě let staré a tamější paní průvodkyně nás upoutala zajímavým výkladem o dějinách rodu původních majitelů a také o pobytu Ludwiga van Beethovena na zdejším zámku. Dokonce došlo i na malý koncert v podání naší studentky Matyldy.

Pak jsem se přesunuli do nedaleké starobylé Trnavy, která bývá nazývána malým Římem díky velkému počtu kostelů. Některé z nich jsme také navštívili, pak jsme si užili i místní nákupní centrum, odkud už bylo jen kousek cesty na nádraží. Vlakem jsme pak dojeli domů plni nových zážitků. Už teď se těšíme na slovenskou návštěvu u nás ve škole.

Děkujeme Městskému úřadu Tišnov za opakovanou finanční podporu aktivit v rámci partnerství naší školy s Gymnáziem Vojtecha Mihálika v Seredi.

Helena Zelinková

Foto: archiv Gymnázia Tišnov

Další článek:
Předchozí článek: