Co se děje na radnici aneb ze sta rostova zápisníku

Co se děje na radnici aneb ze sta rostova zápisníku

• O posledním zářijovém víkendu proběhly za vcelku příznivého počasí tradiční Svatováclavské hody. Každoročně jsou ve znamení trhů na náměstí a bohatého (nejen kulturního) programu vč. vystoupení stárků. Každý z nás může z tohoto programu „ochutnat“ podle libosti. Přítomní zástupci našich partnerských měst byli i tentokrát velmi příjemně překvapeni úrovní hodů, pospolitostí a pohodovou atmosférou. Je to dobrá vizitka města a děkuji tedy všem, kteří se na letošních hodech podíleli!

• Dalšími jednáními pokračuje řešení problému s kapacitami v základních školách na Tišnovsku. Pro tišnovské žáky kapacita v našem městě dostačuje, pro přespolní zájemce již ne zcela. Od r. 2013 město investovalo do ZŠ kolem 125 milionů Kč a zvýšilo kapacitu o 260 žáků. Přesto to nestačí, a proto společně s okolními obcemi, které se co do počtu obyvatel oproti Tišnovu rozvíjí dvojnásobnou rychlostí, hledáme řešení do budoucna. O výsledcích jednání budeme informovat.

• Začátkem října jsem měl možnost za nás všechny pogratulovat k 100. narozeninám občanu našeho města panu Václavu Vítkovi. Toto úplně nejvíc nejkulatější výročí přirozeně není časté, o to více je úctyhodné. Milá návštěva v jeho rodinném domku byla ve znamení naprosté pohody, nevšední pohostinnosti a pozitivní energie.

• Jihomoravský kraj začíná v těchto dnech výstavbu ambulantní části tišnovské nemocnice. Stavba za více než 60 mil. Kč by měla přinést vybudování moderních prostor, které mají sloužit ke každodennímu poskytování odborné ambulantní péče pacientům. Realizace má proběhnout do listopadu 2020 a přinese také určité dopravní komplikace v okolí nemocnice. O opatřeních píše vedoucí strážník městské policie podrobněji v samostatném článku.

• V den vzniku samostatného Československa budou tradičně uděleny ceny města a čestná občanství. Zastupitelstvo města pro letošní rok rozhodlo o udělení čestného občanství bojovnici proti totalitním režimům a signatářce Charty 77 paní Boženě Komárkové. Cena města bude udělena fyzioterapeutce paní Emilii Vallové, bývalému starostovi města Ing. Petru Fruhwirtovi a in memoriam akademickému malíři Norbertu Pokornému. Více se o těchto osobnostech dočtete v příštím vydání TN.

• Jak vidno z výše uvedeného, letošní podzimní měsíce jsou plné různých gratulací, ocenění a oficiálních událostí. Další, kterou jsme oslavili hned v první říjnový den, je Mezinárodní den seniorů. V rámci svého pozdravu jsem při tradiční oslavě na penzionu seniorkám a seniorům mimo jiné popřál, ať je jejich podzim života pokud možno tak slunečný, jak tentokrát první říjen skutečně byl. Ať hraje všemi barvami, větřík nechť příjemně pofukuje a jsou ušetřeni všelijakých plískanic. Stejně barevný a příjemný letošní podzim přeji také nám všem!

Jiří Dospíšil, starosta Tišnova

 

Další článek:
Předchozí článek: