Studentky a studenti SŠ a ZŠ Tišnov se zúčastnili sbírky Koláč pro hospic

Studentky a studenti SŠ a ZŠ Tišnov se zúčastnili sbírky Koláč pro hospic

Studentky a studenti SŠ a ZŠ Tišnov oboru Ošetřovatel/ka a Automechanik se zúčastnili sbírky Koláč pro hospic. Sbírka se konala ve středu 9. října 2019

a pořádá ji už několik let Oblastní charita Tišnov. Velmi rádi jsme se do ní letos, tak jako každý rok, zapojili. Studenti prodávali koláče v minimální hodnotě 40 Kč v tišnovských ulicích i na stánku u obchodního domu Albert.

I přes deštivé počasí nás mile překvapil zájem lidí, které jsme potkávali. Mnozí nám přispívali a bylo znát, že mají radost z daru na dobrou věc. Někteří nám vyprávěli své vlastní zkušenosti s péčí o své blízké a s velkým nadšením se ke sbírce připojili.

Sbírka je určena na péči o člověka v konečném stádiu onemocnění ve vlastním domácím prostředí. Cílem této péče je, aby vážně nemocní a umírající lidé mohli prožít své poslední chvíle klidně a důstojně ve svém známém prostředí, v kruhu nejbližších. Součástí péče je i snaha umožnit pečujícím osobám odpočinek
a poskytnout jim potřebnou psychickou, citovou i praktickou podporu. Umírající člověk, i když se mnohdy zdá, že nevnímá, cítí, co se kolem něho děje. Vnímá pocity svého okolí, neklid i smíření svých blízkých. Cítí lásku svého okolí a v této lásce chce odejít.

Skutečnost umírání je pro nás ostatní těžká i dobrá zároveň. Nutí nás překonávat sami sebe a jít dál. Každý je potřebný pro tento svět a má své nezastupitelné místo. Důležitá je každá minuta našeho života i jeho poslední chvíle. Dopřejme umírajícím důstojný odchod ze světa, snad ho někdo dopřeje i nám.

Sbírka Koláč pro hospic byla letos velmi úspěšná a prodalo se více než osmnác set koláčů, které nejen chutnají, ale i pomáhají.

Pavla Caudrová

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: