Zhodnocení letní tenisové sezóny

Zhodnocení letní tenisové sezóny

Letní tenisová sezóna, která trvá od začátku května do konce září je za námi a nastal čas na zhodnocení. Nejprve se vrátíme k soutěžím družstev, ve kterých měl Sportovní klub Tenis Tišnov v letošním roce zapojených hned třináct.

Dospělí „A“ nastupovali ve 2. lize, ale proti silným týmům z jižní a severní Moravy se jim nedařilo a bez jediného vítězství skončili na posledním místě a v příští sezóně budou opět hrát nejvyšší jihomoravskou soutěž DIVIZI. Družstvo dospělých „B“ se ve II. třídě JmTS v závěrečných kolech udrželo a doufejme, že v příštím roce budou oba týmy úspěšnější a že se hráčům vyhnou zdravotní problémy, které je v letošní sezóně provázely.

Družstvo dorostu „A“ skončilo v LIZE na 7. místě, i když před sezónou mělo ambice o nejvyšší příčky. Bohužel zdravotní komplikace prvního hráče a opory týmu Kryštofa Vítka se na umístění družstva významně podepsaly. „B“ tým dorostu ve II. třídě obsadil také 7.místo, což ovšem znamenalo, že se v soutěži pro rok 2020 neudržel.

Starší žactvo mělo za úkol udržet I. třídu, ale jak se během sezóny ukázalo, tak to byl úkol velice těžký. Bohužel se týmu nepodařilo soutěž udržet a s jednou výhrou na kontě skončil na 7. místě. „Béčko“ naopak většinu soutěže drželo neporazitelnost, ale na důležitá dvě poslední utkání neodcestovalo v plné sestavě a skončilo o skóre na čtvrtém místě.

Mladší žactvo bylo zastoupeno hned čtyřmi družstvy. „Áčko“ po velice vyrovnaném průběhu soutěže obsadilo v I. třídě páté místo a „béčko“ druhé místo ve III. třídě JmTS. Ve IV. třídě obě další družstva C a D skončila v horní polovině tabulky.

Tradičně jsme postavili i dvě družstva babytenisu, která bojovala o postup na krajské finále v I. třídě JmTS. Družstvo „B“ skončilo na pátém místě. Postup na krajské finále si z prvního místa v tabulce zajistilo pouze družstvo „A“. Turnaj družstev se odehrál o víkendu 7.-9.9.2019 na dvorcích tenisového areálu ŽLTC BRNO. V sobotním předkole, které tvořilo 8 týmů, Tišnov nastoupil proti týmu TCMJ Brno Líšeň a po dvouhrách si připsal vítězství 4/0 a postup do závěrečných bojů v neděli. Tišnovský tým v sestavě Adriana Bukalová, Amélie Musilová, Dominika Filipi, Mikuláš Buzrla a Matěj Cikánek si vylosoval druhý nasazený tým ze Zlína a podlehl mu 2/4. V souboji o 5.-8. místo nestačil Tišnov na HTK Třebíč, ale nakonec se týmu podařilo zvítězit 5/1 nad Uherským Brodem a tišnovský tým si tak na krajském finále vybojoval krásné 7. místo. Pro Tišnov a tenisový klub je to další velký úspěch a výsledek každodenní práce s mládeží.

Minitenistům se v letošní sezóně moc nedařilo, ale všichni během prázdnin udělali velký pokrok a můžeme se těšit na příští rok, kdy budou hrát určitě o první příčky. Důležité v tenisových začátcích nejsou výsledky, ale aby to děti bavilo a postupně se učili tenisové dovednosti.

V soutěžích jednotlivců stojí jistě za zmínku třetí místo na MČR jednotlivců v kategorii babytenis, které vybojovala Terezie Hrdličková. Terka za náš klub v letošní sezóně nenastupovala, ale po celou dobu se v Tišnově připravuje. Od října je však opět naší hráčkou a s TK Agrofert Prostějov, kde je zařazená do Tréninkového střediska mládeže, dále spolupracujeme na jejím tenisovém růstu.

Terce se závěr sezóny vydařil a poslední dva zářijové víkendy získala nejen bronz na MČR, ale také první místo v Poháru hejtmana JMK. Poté co v sezóně skončila první v celé tour osmi turnajů, obhájila prvenství i v závěrečném MASTERS. Na závěrečný turnaj také postoupila Adriana Bukalová (7. místo) a Dominika Filipi (6. místo). Celkově na 12. místě v okruhu se umístila Amélka Musilová. Babytenistům se letos prostě dařilo. Dalších výborných výsledků na turnajích jednotlivců dosáhli Karolína Podborská, Matyáš Řezanina, Adriana Koudelková. Je potěšující, že spousta dalších hráčů jezdí po turnajích jednotlivců a sbírají zkušenosti.

První říjnový víkend jsme postavili nafukovací halu a kvůli nedostatku prostoru jsme obsadili i volné hodiny v hale SSK, kde se připravují naši minitenisté. Během zimní přípravy se dětem věnují trenéři přes 80 hodin týdně. Dalších 20 hodin děti odehrají o víkendech se svými rodiči, nebo při sparingových zápasech. Ať je další část roku pro tenisty ještě úspěšnější.

text i foto Zdeněk Kunický

Další článek:
Předchozí článek: