Spojení barev lidské duše

Spojení barev lidské duše

Novou sezónu Kruhu přátel hudby zahájí ve středu 9. října ve velkém sále Městského kulturního střediska klavírní trio tvořené velmi mladými hudebníky. Seznámili se při studiu na Janáčkově akademii v Brně a vloni v únoru vytvořili seskupení, které pojmenovali Trio con Colore.

„Každý jsme jiný,“ říkají o sobě. „Jako by každý z nás představoval jinou barvu lidské duše. Neuvěřitelně nás ale baví naše barvy spojovat a tvořit tak jedinečné hudební okamžiky.“ Díky podpoře známého Guarneri Tria Prague získali brzy možnost zúčastnit se letních mistrovských kurzů, které hostil švýcarský Wengen, a kromě nabírání zkušeností zde posléze i koncertovali.

Složení tria tvoří houslistka Tereza Lásková (*1994), která s hudbou začínala v Hranicích na Moravě, violoncellistka Kateřina Blahová (*1992), původně posluchačka Základní umělecké školy na Taussigově ulici v Praze, a klavírista Marián Kubačka (*1988), jehož první hudební kroky se odehrály ve slovenské Nitře. Zatímco violoncellistka zvolila jako střední školu gymnázium a zakončila je společným koncertem s Pražskou komorní filharmonií ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, její kolegyně dala přednost brněnské konzervatoři, kterou absolvovala rovněž koncertem se symfonickým orchestrem, jediný pán v souboru zvládl pro jistotu obojí – nejprve Gymnázium sv. Cyrila a Metoděje v Nitře a poté Církevní konzervatoř v Bratislavě.

Soubor má v repertoáru hudbu různých stylů a časových období. Klasicismus je zastoupen Ludwigem van Beethovenem, z období romantismu hraje trio skladby Sergeje Rachmaninova, Antonína Dvořáka, Johannese Brahmse a Josefa Suka, nechybí ale ani tvorba 20. století v podobě děl Dmitrije Šostakoviče, Luboše Fišera či Astora Piazzolly.

Václav Seyfert

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: