Zajímavé sportovní výročí

Zajímavé sportovní výročí

V neděli 6. října uplyne 15 let ode dne, kdy reprezentační fotbalové družstvo České republiky hráčů do 19 let odehrálo přípravné mezistátní utkání proti Anglii. Zápas se uskutečnil na stadiónu Carrow Road v Norwichi před úžasnou návštěvou 20 tisíc diváků. Naše družstvo, které vedl trenér Josef Pešice, nastoupilo v sestavě Švenger – Cigánek, Filip, Šimůnek, Rosa – Švec, Holek, Borek, Fillo – Fenin, Malchárek. Během hry došlo k několika střídáním a v závěrečné minutě na hřiště vyběhl ke svému debutu v reprezentačním dresu i odchovanec tišnovského fotbalu Jiří Chlup, v té době hráč FC Vysočina Jihlava. Utkání skončilo nerozhodně 1:1.

V témže roce 2004 si Jirka k popisované premiérové minutě připsal v týmu ČR devatenáctiletých hráčů ještě dva starty v dalších přípravných duelech odehraných počátkem listopadu v Limassolu proti Kypru. V prvním z nich opět střídal, tentokrát ale už v 65. minutě, v tom druhém vyběhl na hřiště v základní sestavě, utkání odehrál až do konce a podařilo se mu také „vyfasovat“ jednu žlutou kartu. Oba zápasy česká reprezentace vyhrála, nejprve 5:2, podruhé 3:1.

Vraťme se ale nyní o pár let zpět. V tišnovském týmu žáků Jirka Chlup svou fotbalovou kvalitou ostatní spoluhráče natolik převyšoval, že jeho odchod do většího klubu byl jen otázkou času. Nešel ovšem pokračovat ve sportovní kariéře do blízkého Brna, nýbrž do Jihlavy. V dorosteneckém týmu se tu potkal například s dnes již více než padesátinásobným českým reprezentantem Theodorem Gebre Selassiem, působícím momentálně osmou sezónu v německé bundeslize v dresu Werderu Bremen, nebo s Janem Štohanzlem (ten si v české lize zahrál hned v několika týmech a jako hráč Mumbai City se v roce 2014 stal nejaktivnějším hráčem indické superligy). Po přechodu do kategorie mužů se Jirka stal oporou třetiligového B-týmu Jihlavy, kde po jeho boku pro změnu nastupoval o čtyři roky mladší Josef Hušbauer, dnes klíčový hráč pražské Slavie.

Zařadit se mezi prvoligové borce se ovšem Jiřímu Chlupovi nepodařilo. Z Jihlavy odešel v roce 2010 do rovněž třetiligové Třebíče, poté hrál od roku 2016 divizi za Velkou Bíteš, v loňském roce se na jednu sezónu vrátil do Tišnova a nyní působí v týmu FC Náměšť nad Oslavou–Vícenice v přeboru kraje Vysočina.

Českou republiku Jirka později ještě znovu reprezentoval, a to velmi zajímavým způsobem. Dvakrát totiž startoval na mistrovství Evropy pracovníků vězeňské služby. V roce 2016 ve Francii byli Češi druzí, o dva roky později v Moldavsku celou soutěž vyhráli.

Jeho někdejší působení v mládežnické fotbalové reprezentaci ČR určitě patří v historii tišnovského sportu k zajímavým momentům, které je dobré si čas od času připomenout.

Václav Seyfert

Jiří Chlup na fotografii z archivu Třebíčského deníku.

Další článek:
Předchozí článek: