Alband zahraje v Jamném s Láskou

Alband zahraje v Jamném s Láskou

Pokud by titulek tohoto článku nebyl uveden verzálkami, vypadal by takto: Alband zahraje v Jamném s Láskou. Máte asi pocit, že poslední slovo by se mělo psát s malým počátečním písmenem, ale nejde o pravopisnou chybu. Brněnská kapela Alband určitě svým posluchačům hraje s láskou na každém koncertě, ale tentokrát to bude opravdu Láska s velkým „L“.

Akci, která se odehraje v pátek 6. 9. od 19.30 na zahrádce Hostince u Vlachů v Jamném, totiž zahájí písničkář Václav Vaňura, kterému nikdo  neřekne jinak než Láska. Vzniklo to z koncovky křestního jména: „lav“ je foneticky anglické „love“ a tohle notoricky známé slovo je tedy jen přeloženo do češtiny. Vaňura působil jako kytarista v různých seskupeních, z nichž největší popularity dosáhl soubor zakázanY ovoce. Po jeho rozdělení působil v odštěpené kapele Ovoce a hrál i ve skupině Geoff Tyson Band, načež se rozhodl pro sólovou dráhu. První singl Hezká písnička vydal vloni, dnes má na kontě už tři (Jako já, Fejs tu fejs) a všechny včetně videoklipů; písniček je ale v jeho repertoáru samozřejmě mnohem více. Láska vyšel z punku, ale svůj nynější styl označuje jako rock’n’roll-folk.

Hlavním účinkujícím večera bude ovšem Alband. Sestavu rockových veteránů tvoří bývalí členové skupiny Kern, kteří se po létech tvrdšího rocku „na stará kolena“ zhlédli v hraní „unplugged“. „Začít hrát na akustickou kytaru bylo jako objevit Ameriku,“ říká zpěvák a hráč na kytaru Jaroslav Albert Kronek, jehož doplňují baskytarista Libor Machata, perkusista Víťa Franěk a další zpívající kytarista Mirek Horňák. První album Kalibrace smyslů nahráli už v roce 2009, druhé s názvem Reziduum přibylo vloni. Zatímco na albech hrají prim nové písničky, na koncertech přijde řada i na jemnější úpravy osvědčených hitů z dob největší slávy Kernu, s nímž to Kronek & spol. v roce 1991 dotáhli mezi skupinami až na 3. místo v tehdy ještě federální anketě Zlatý slavík (za vítěznou kapelou Team, druhý byl Kreyson).

Václav Seyfert

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: