Úspěchy tišnovských sportovců

Úspěchy tišnovských sportovců

Letní olympiáda dětí a mládeže: Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních disciplínách. Účastníkům i divákům navozuje atmosféru opravdových olympijských her, včetně zapálení olympijského ohně, slavnostních ceremoniálů nebo soužití v olympijské vesnici. Hry IX. letní olympiády dětí a mládeže České republiky pořádal na konci června Liberecký kraj. Celkem jednotlivé krajské týmy soutěžily v 18 sportech. Olympiády se zúčastnilo více jak 4 000 sportovců a trenérů. Nominačními kritérii byla ve většině sportů letošní postavení v republikových tabulkách, resp. výběr na úrovni center talentované mládeže. Jihomoravský kraj reprezentovalo hned několik mladých sportovců z Tišnova a vedli si výborně.

V atletice získala zlato Hanka Blažková na nejkratším sprintu 60 m. Časem 7,68 s tišnovská běžkyně potvrdila a upevnila si svou pozici letos nejrychlejší žákovské sprinterky v ČR.

V plavání se představily dvě Tišnovačky reprezentující Plavecký klub Kuřim. Radka Mašková, všestranná plavkyně, která umí výborně zaplavat všechny styly. A Anna Švehlová, skvělá kraulařka a znakařka. Radka se dostala ze sedmi startů celkem šestkrát do finále! Nejblíže cennému kovu doplavala čtvrtá na 50 metrů volný způsob a pátá na 100 prsa. Na 200 metrů motýl doplavala šestá, dále se umístila dvakrát sedmá na 200 metrů polohový závod a na 100 metrů motýl. Anna Švehlová naplnila své ambice v kraulových disciplínách. Na 50 metrů doplavala pátá a na dvojnásobné trati dokonce čtvrtá Před branou finále doplavala na 100 a 200 metrů znak. Byla členkou zlaté a stříbrné štafety. Obě holky jsou letos několikanásobnými přebornicemi kraje, na Mistrovství ČR v Plzni skončily těsně pod stupni vítězů, což si však vynahradily ve štafetě na 4×50 m volný způsob, ze které mají republikové stříbro.

V basketbalu dívek nastoupila Míša Cibulková, která hraje basketbal za SKB Tišnov od 2. třídy. Od roku 2018 hostuje v týmu KP Brno, kde hrají extraligu. V roce 2018 s týmem U14 skončila na 3. místě na mistrovství republiky. Na Olympiádě mládeže byla Míša členkou výběru jižní Moravy, kde děvčata vyhrála zlatou medaili. Míša je nominovaná do užšího reprezentačního výběru U15, kde se pravidelně zúčastňuje reprezentačních soustředění.

V basketbalu chlapců získal zlato Viktor Pololáník. Začínal s basketbalem v Tišnově, jeho mateřský klub je od 11 let SAM BŠM BRNO. V sezóně 2018/2019 hrál ligu U15, od ledna nastupuje v extralize U15. Na Mistrovství ČR U15 skončili letos na 2. místě. Zároveň byl vybrán do výběrového uskupení Basket Brno pod vedením pana Janíka a Radka Šíra a hrál evropskou ligu EYBL U15 divize II. Divizi vyhráli bez jediné porážky a postoupili do divize I. V prosinci byl i na svém 1. turnaji s mezinárodní účastí v Ostravě jako člen české reprezentace věkové kategorie U15.

V tenise reprezentoval Tišnov Zdeněk Kunický, který byl v nominaci Jihomoravského kraje v pozici trenéra krajského výběru mladšího a staršího žactva. Tým tenisu mladších žáků na žádnou medaili nedosáhl. Ve starším žactvu postoupily jihomoravské žačky do finále čtyřhry, kde vybojovaly stříbrné medaile. Zlatou medaile pro Jižní Moravu vybojovala Sára Bejlek ve dvouhře dívek.

Kompletní jihomoravský tým se v celé olympiádě umístil na 3. místě za Prahou a Středočeským krajem

Katarína Hanušová mistrní světa!

Ve dnech 9. – 18. 8. probíhalo v jihokorejském Gwanju Mistrovství světa v plavání masters. Šampionátu se zúčastnilo více než 5000 plavců ze všech zemí světa, aby poměřili své síly. Česká republika nezůstala pozadu a v závodě na 100 m volny způsob v kategorii 40-44 získala tišnovská plavkyně Katarína Hanušová titul mistrně světa v čase 1:02,23 min! N disciplíně 200 m kraul pak Katarína přidala světové stříbro v čase 2:16,34 min.

Magda Kundrátová stříbrná z Mistrovství Evropy

V květnu se zúčastnila Magda Kundrátová jako členka formace R+P Brno Mistrovství České republiky ve stepu. Ačkoliv nově vzniklá skupina s řadou soutěžních nováčků nepatřila mezi favority, jejich na stepové poměry netradičně temné a překvapivé vystoupení „Guardians of the Galaxy“ zaujalo natolik, že z toho byla stříbrná medaile a postup na Mistrovství Evropy. To se konalo v červnu 2019 opět v Praze a Magda si svůj úspěch zopakovala. Domů si přivezla evropské stříbro a už se připravuje na podzimní Mistrovství světa, které se bude konat v Německu.

 

Martin Sebera

Úspěšné plavkyně z Tišnova: zleva trenér Radek Švaňhal, Anna Švehlová a Radka Mašková. Foto: Alena Mašková

 

Další článek:
Předchozí článek: