Radůza se vrací pod Květnici

Radůza se vrací pod Květnici

Víte, co je to busking? Česky se tomu říká pouliční umění, v případě hudby jde prostě o to, že aktéři muzicírují přímo na ulici. Něčemu podobnému se kdysi věnovala 20letá Radka Vranková a právě tady ji v roce 1993 objevila zpěvačka skupiny Nerez Zuzana Navarová. O pouhé tři dny později ji při svém vystoupení v pražské Lucerně přizvala na pódium a v květnu téhož roku se už této slečně dostalo cti stát se předskokankou na koncertě více než slavné hvězdy – americké zpěvačky Suzanne Vega.

Takto neuvěřitelně začala hudební dráha zpěvačky, která si říká Radůza a kterou přivítáme v úterý 11. června od 19.30 hodin na zahrádce U Palce. Vystudovala konzervatoř, jejím hlavním nástrojem se stal akordeon, ale s přehledem zvládá i piano a kytaru. Do písniček, které skládá, jako by je sypala z rukávu, promítá své osobité prožitky. V roce 2003 získala hned tři ceny Akademie populární hudby Anděl (objev a zpěvačka roku, žánr folk), o rok později se stala „skokanem roku“ v anketě Český slavík. Vychovává dvě děti, ráda cestuje, domluví se pěti různými jazyky.

První album Andělové z nebe jí vyšlo v roce 2001, ale mezi sběrateli vydatně koluje i o sedm let starší demokazeta Blues?. Do dnešního dne Radůza vydala třináct autorských alb, dvě DVD, složila několik kompozic z oblasti vážné hudby (variace pro varhany, duchovní kantáta na biblické texty, písně pro vokální sbory), je autorkou scénické hudby k řadě divadelních her a k filmu Tenkrát v ráji, napsala povídkovou knihu Čáp nejni kondor či soubor dětských příběhů O Mourince a Lojzíkovi. Prostě renesanční umělkyně, která ovládla český prostor hned v několika kumštýřských oblastech.

Do charismatického prostředí pod Květnicí se Radůza vrací téměř přesně po třech letech a neodpustím si troufalou poznámku, že od té doby možná  Tišnovákům maličko něco dluží. V červnu 2016 byla totiž při vystoupení viditelně zdravotně indisponovaná a koncert končil ve chvíli, kdy jsem se domníval, že bude teprve ohlášena přestávka. Tak snad letos zastihneme zpěvačku v plné síle, což bývá vždy zárukou hodnotného diváckého a posluchačského zážitku.

Václav Seyfert

Foto: Martin Homola

Další článek:
Předchozí článek: