Puella Trio – hudba, která voní…

Puella Trio – hudba, která voní…

V březnu si abonenti Kruhu přátel hudby vychutnali vystoupení klavírního tria Guarneri Trio Prague a hned v následujícím měsíci je čeká stejný typ souboru. Je tu ovšem jeden zásadní rozdíl: zkušené mužské harcovníky vystřídají krásné mladé dámy.

Seskupení Puella Trio tvoří klavíristka Adéla Donovalová (pocházející z Prahy), violoncellistka Markéta Kubínová (z jižní Moravy) a houslistka Eva Krestová (ze slovenské Nitry). Jak vidno, sešly se z různých míst někdejšího Československa a mají za sebou úspěšná koncertování v řadě evropských zemí – Pražské jaro, Pablo Casals Festival ve Španělsku, Festspiele Meclenburg–Vorpommern v Německu, Flaneries Musicales de Reims ve Francii. Ceny si přivezly ze soutěží v Rusku, Nizozemsku či Itálii.

V pojednání o historii souboru se dočtete, že trio vzniklo v roce 2003, kdy se na brněnské konzervatoři sešly ve třídě povinné komorní hry Terezie Fialová, Markéta Vrbková a Eva Karová. Podle jmen to sice vypadá jako trojice úplně jiných hudebnic, ale ve skutečnosti pouze Terezii Fialovou od té doby vystřídala u klavíru Adéla Donovalová, zatímco ve zbývajících dvou případech jde o příjmení týchž hráček na strunné nástroje, ovšem za svobodna. Na albu z roku 2009 lze v sestavě tria nalézt další jméno, a to houslistky Lenky Matějákové, která v té době byla členkou souboru. Předchozí album ze skladeb Bohuslava Martinů, Alfreda Schnittkeho a Dmitrije Šostakoviče (2007) nahrálo trio v původním složení. Současné členky mají vesměs mimo působení v Puella Triu na svém kontě i řadu dalších uměleckých úspěchů buď individuálních, nebo s dalšími soubory, v nichž působí.

„Vzrušující výlet napříč žánry – hudba, která voní“, zní motto na webových stránkách tria. Přijďte přivonět ve středu 24. dubna…

Václav Seyfert

Ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: