Nejen dubnové programy

Nejen dubnové programy

Modrotisková dílna pro dospělé se Zuzanou Kalnou
sobota 13. 4., 15.00–17.00 hodin
Má modrotisková tradice ještě budoucnost? Vyrobte si zdobení, prostírání anebo ubrus na sváteční velikonoční stůl technikou modrotisku a seznamte se s historií tradiční techniky chráněné Unescem. Poznejte budoucnost tradice i z pohledu současného módního designu.

Velikonoční divadlo a tvoření
neděle 14. 4., 15.00–18.00 hodin
• Divadlo Kolárka – Nádherné úterý (15.00–16.00 hodin)
Poetický příběh pro děti a dospělé. Dramatizace stejnojmenné knihy Daisy Mrázkové O příčině a následku, o smutku a nenadálém štěstí, o slečně Brambůrkové. Divadlo Kolárka je nezávislá divadelní skupina, která pochází z Blanska, kde se zformovala v rámci literárně-dramatického oboru na ZUŠ pod vedením Evy Petrželové. Inscenace divadla Kolárka jsou multižánrové, pohybují se na pomezí činohry, loutkového divadla, pohybového a vizuálního divadla, výrazového tance, využívají různých výtvarných i multimediálních technik. Cílem je osobité vyjádření aktuálních témat.
• Rodinná výtvarná dílna s Lucií Zamazalovou (16.00–18.00 hodin)
Výtvarná dílna v galerii inspirovaná divadelním představením. „Úterý mělo radost a rozhodlo se být ještě nádhernější,” píše se v knize Nádherné úterý Daisy Mrázkové. Ve výtvarné dílně se vypravíme do radostné jarní krajiny plné rozkvetlých květin a budeme zdobit
vejce a vyrábět pestrobarevné květinové motýly.

Kámen, valounek, oblázek, šutr
úterý 23. 4., 17.00–19.00 hodin – anglická výtvarná dílna s Radkou Kaclerovou
Co pro vás znamená kámen? Rozmluvíte se anglicky a zamyslíte se nad rozličnými způsoby využití kamene. Podíváte se, jak horniny maluje malíř Adam Kašpar a co pro něj znamenají. Zkusíte si vytvořit originální artefakt z úlomků kamenů nalezených v oblasti Svratecké klenby.

Komentovaná prohlídka výstavy Adama Kašpara Klenbou – Brázdou za účasti autora a RNDr. Daniela Smutka
sobota 27. 4., 18.00 hodin
RNDr. Daniel Smutek, geolog a hydrogeolog, zakladatel Národního geoparku Železné hory, vás provede výstavou společně s jejím autorem Adamem Kašparem. Pokud Vás výstava zaujala, nenechte si ji ujít s výkladem dvou zasvěcenců z oblasti umění a vědy.

Art Campy – červenec a srpen (nabídka letních výtvarných příměstských táborů)
Program výtvarně zaměřených Art Campů naváže na aktuální výstavu komiksu a ilustrací pro děti Ateliéru doc. Barbary Šalamounové z Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Tábory se uskuteční v prostorách galerie a přilehlé zahradě. Obědy zajištěny v restauraci, odpolední svačina a pitný režim v galerii.

OHHH! Krajinou! s Mgr. Tomášem Rybníčkem
22.–26. 7., 9.00–16.30 hodin
Vhodné pro děti ve věku 6–15 let. Účastníci si vytvoří vlastní komiksy a ilustrace inspirované okolní krajinou a přírodními motivy. Mimo to se hravou formou seznámí s obrazy Josefa Jambora, jednoho z významných českých krajinářů. Získají základní informace o krajinomalbě, úběžníkové a vzdušné perspektivě, obrazových plánech, kompozici obrazu a o teorii barev.

Od Veveří k Pernštejnu s Mgr. Lucií Zamazalovou
29. 7. – 4. 8., 9.00–16.30 hodin
Vhodné pro děti ve věku 6–12 let. V tomto týdnu se seznámíme nejen s některými příběhy Starých pověstí českých, ale také s pověstmi a mýty na Brněnsku a Tišnovsku. Každý den se ponese v duchu dvou příběhů, na jejichž motivy si zahrajeme spoustu výtvarných her. Co bylo za zdí, jíž Bílá paní prošla naposledy? Kterému z tišnovských domů se říká Peklo? Kde se ukrýval baron Trenck? Skrývá
Brněnská přehrada poklad templářů? Celým týdnem tě bude provázet jedna tajemná postava… Která to asi bude? Vytvoříte si komiksový příběh a vyzkoušíte si i práci na krátkém animovaném filmu.

SVISSST! Krajinou! s Mgr. Tomášem Rybníčkem
19.–23. 8., 9.00–16.30 hodin
Vhodné pro děti ve věku 6–15 let. Budeme společně pozorovat krajinu a rostliny. Přírodní motivy se nám stanou východiskem k další výtvarné práci, k rozvoji představivosti a fantazie. Formou výtvarných her a experimentů si účastníci vyzkoušejí některé výtvarné techniky a postupy. Budou to zejména akvarel, pastel, lavírovaná kresba tuší, základy grafických technik, otiskování, tisk z koláže, využití šablon při seriálním opakování a další.

Světy za skříní s Mgr. Radkou Kaclerovou
26.–30. 8., 8.30–16.00 hodin
Vhodné pro děti ve věku 6–12 let. Co se stane, když otevřete neznámou skříň a vejdete do světa za ní? Co vše lze nalézt za dveřmi? Jakou krajinu, postavy a příběhy? V tomto Art Campu budete především cestovat v čase a prostoru, rozvíjet fantazii, hrát si a tvořit. Budete se učit kreslit komiks a použijete přitom různé výtvarné techniky a postupy. Vytvoříte si vlastní kostýmy, jeviště a loutky a vyzkoušíte si i práci na krátkém animovaném filmu. Čeká vás celodenní výlet do okolní krajiny za překvapením. Na závěr proběhne módní přehlídka vašich modelů, divadlo a prezentace animací, komiksů či ilustrací.

Informace:
Cena 1 500 Kč/dítě.
Sourozenec sleva 300 Kč.
Místo – Galerie Josefa Jambora,
Brněnská 475, 666 01 Tišnov.

Kontakt/informace/přihlášky:
Mgr. Radka Kaclerová,
lektor.galerie@kulturatisnov.cz,
tel. 730 167 598
https://www.mekstisnov.cz/galerie
fb: GalerieJosefaJambora

 

Radka Kaclerová

Adam Kašpar: BITEŠSKÁ ORTORULA 2018 160X200 S

Další článek:
Předchozí článek: