Dubnové akce v knihovně

Dubnové akce v knihovně

SmyslůPlný rok 2019
Hravé žonglování pro malé i velké
– Dáša Heiland Trávníková
9. 4. 2019 v 16.00 a 17.45 hodin
Pohybový seminář je zaměřen na rozvoj pohybových dovedností, zejména koordinace, jemné motoriky, orientace v prostoru či hmatu. Seminář je praktického charakteru s aktivním zapojením všech účastníků do jednotlivých her a aktivit a s důrazem na mezigenerační přístup. Naučíme se společně žonglovat s míčky či šátky, budeme žonglovat samostatně, ve dvojici, i ve skupině.
• v 16.00 hodin – pro rodiče či prarodiče s dětmi
• v 17.45 hodin – pro veřejnost a seniory
Vstupné 50 Kč/jednotlivý program. Počet míst je omezen. Vstupenky zakoupíte v Městské knihovně Tišnov vždy v půjčovní době.

Přednáška
Přežila jsem gulag – Věra Sosnarová
11. 4. 2019 v 18.00 hodin
Autentický příběh Češky zavlečené do sovětských gulagů. Přijďte si poslechnout skutečný, sotva uvěřitelný osud Věry Sosnarové, která byla po druhé světové válce odvlečena z Československa a prožila devatenáct krutých let v sovětských vězeních a gulazích. Nakonec se jí podařilo vrátit se zpět do vlasti, kde se začlenila do normálního života. Součástí přednášky je také možnost zakoupení knihy Krvavé jahody.

Cestopisná beseda
Andalusie – Jaromír Novák
– velký okruh okolo Sierry Nevady
16. 4. 2019 v 17.30 hodin
Zveme vás na výlet: Od divokého pobřeží Costy del Sol s kouzelným letoviskem Nerja a nedalekým rozsáhlým jeskynním komplexem přes oblast Alpujarras s charakteristickými horskými vesnicemi na Mulhacén vysoký 3 479 metrů, nejvyšší vrchol kontinentálního Španělska. Poté do pobřežního přírodního parku Cabo de Gata a přes pouštní oblast u Tabernas, kde se natáčely proslulé spaghetti westerny, monumentální hrad La Calahorra, město Guadix s jeskynními obydlími, podmanivou Granadu a dolmeny u Antequery zpět do Málagy.

Seminář
Specifika výchovy dcer aneb i holky potřebují tátu – Ing. Marie Macounová
25. 4. 2019 v 16.00 hodin
Při semináři se zaměříme na holčičí slabé i silné stránky, na co dát pozor u vzorných holčiček a jak pomoci těm méně vzorným. Budeme diskutovat o tom:
• proč jsou holčičky poslušnější
• proč dobře navazují oční kontakt
• proč dříve mluví
• kdy odloží růžové oblečení
• proč potřebují kamarádky
• proč těžce prožívají „zradu“ kamarádky
• kdy budou potřebovat nutně tátu
• proč se hádají s mámou v kuchyni
a mnohé další…
Večerem provází Ing. Marie Macounová, lektorka Rodinného centra Praha. Řídí Rodinné centrum Praha, vede přednášky a kurzy s rodinnou tematikou. Věnuje se programům na podporu rodiny. Vystudovala ČVUT, pětiletý psychoterapeutický SUR výcvik, dvouletý Gestalt výcvik, výcvik Práce s časovou osou, Terapie partnerského vztahu, kurz Rodinné terapie a další. Marie je vdaná a je matkou čtyř dcer. Miluje tvoření, hory, lyžování a samozřejmě svou velkou rodinu a práci. Akce je hrazena z projektu MAP rozvoje vzdělávání Tišnov II. Na seminář se přihlašujte do 18. 4. 2019 na e-mail: libuse.beranova@tisnov.cz.

ODDĚLENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ
Setkání se spisovatelkou Petrou Dvořákovou – Kluci a děvčata mezi slovy
4. 4. 2019 v 8.30 hodin a 10.00 hodin
Spisovatelka dětem v průběhu besedy přečte krátké příběhy a postupně je seznámí s pojmy jako finanční gramotnost, rozvod,  kyberšikana, adopce atd. Následuje povídání o tom, jak se mají pojmy ze světa dospělých chápat, aby zvládly řešit problémy, které samy mohou zažívat. Akce je určená pro žáky třetích a čtvrtých tříd.

Výtvarná soutěž
Vezmi si pastelku, tužku, štětec…
1. 4. – 20. 6. 2019
Dětské oddělení vyhlašuje 3. ročník výtvarné soutěže pro děti na téma: Příroda v knihách a kolem nás. Námětem může být obrázek z přírody nebo ilustrace k oblíbené knize o přírodě. Děti mohou podle vlastní fantazie vytvořit a vyzdobit vlastní knihu, knižní obal či záložku. Pro jednotlivé i velké společné práce můžete zvolit jakoukoliv techniku i pestrý výběr materiálů. Rozvíjejte svoji nápaditost i zručnost. Soutěžit mohou jednotlivci nebo skupiny, třídy ve třech kategoriích (I. kategorie – 1. stupeň ZŠ, II. kategorie – 2. stupeň ZŠ, III. kategorie – MŠ). Odměněny budou tři nejlepší práce z každé kategorie. Výtvarné práce odevzdejte v Městské knihovně Tišnov do 20. 6. 2019. Na zadní stranu obrázku napište svoje jméno, adresu, telefonický kontakt domů a e-mailovou adresu. Vítězné práce budou vystaveny v dětském oddělení od července do září 2019.

Rok Ondřeje Sekory
Pozvánka pro děti 1. až 5. tříd ZŠ a MŠ. Termíny besed je třeba předem domluvit s Marií Šikolovou na tel. 549 121 003.

Beseda: Vesele s Ondřejem Sekorou
Beseda ke 120. výročí narození autora dětem představí jedinečného spisovatele a ilustrátora. Jeho dílo bylo pro mnohé čtenáře vstupní branou do čarovného světa knihy, které se stejným zaujetím čtou nové a nové generace. Na besedu navazuje dílna.

Dílna: Hrátky se zvířátky
Děti uvítají knížky plné pohádkových příběhů, které jim přibližují řadu známých zvířátek. Seznámí se s naučnými knihami, které v nich podpoří zájem o fascinující svět přírody.

Edita Hečová

Další článek:
Předchozí článek: