Výlet do Brna

Výlet do Brna

S našimi žáky prvního, druhého a třetího ročníku učebních oborů SŠ a ZŠ Tišnov jsme se vydali do Brna navštívit neformální divadlo BuranTeatr v Kounicově ulici.

Zhlédli jsme anglickou verzi shakespearovské komedie A Midsummer Night’s Dream, kterou si pro nás a další zájemce nastudovali žáci Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě. Sen noci svatojánské je nejslavnější komedie Williama Shakespeara, kterou napsal mezi lety 1590 a 1596. Vypovídá především o lásce a jejích bláznivých proměnách, zároveň o básnické a divadelní imaginaci. Byly v ní využity specifické divadelní prvky jako popisnost nebo komediantství.

Žáci gymnázia neboli herci perfektně zvládli text hry v angličtině. V mnohých případech i s výslovností, která lahodila našemu uchu. Představení mělo spád a bylo velmi vtipné. Přestože, nebo právě proto, že bylo v angličtině, byli naši žáci šťastni, že rozuměli textu, a navíc se jim to líbilo.

Příjemným zjištěním pro nás bylo, že předsálí divadla je pojato jako útulná kavárna, kde si člověk může posedět u dobré kávy a zákusku.

Po divadle jsme se přesunuli do Technického muzea, kde kromě stálých expozic byla právě k vidění i výstava s názvem Průmysl na Moravě 1918, která je věnovaná stému výročí vzniku Československé republiky. Jejím záměrem je dle muzea ukázat návštěvníkům, jak dramatické události prvních tří dekád 20. století v Evropě ovlivnily podobu a stav průmyslu na Moravě, přiblížit změny struktury průmyslu vlivem rozpadu Rakousko-Uherska a nástup nových technologií. Nové výrobní postupy a také změna sociální politiky ovlivnily životy tehdejších dělníků a továrníků. Tuto návštěvu si užilo zvláště pánské osazenstvo naší početné výpravy.

Návrat domů nám zpříjemnilo vykukující sluníčko zpoza mraků.

 

Martina Chvátalová

Foto: Miroslav Chvátal

Další článek:
Předchozí článek: