Výjimečná hudební událost míří do Tišnova

Výjimečná hudební událost míří do Tišnova

Tišnov bude mít tu čest přivítat na domácí půdě duo Homeland, které tvoří vynikající americký klavírista a varhaník Brian Charette a Jihoafričanka Melanie Scholtz, zpěvačka nevšedních kvalit a talentu, hrdá majitelka nádherného hlasu a kreativní duše.

Není pochyb o tom, že JazzFestBrno se stal prestižním celorepublikovým festivalem, který si získal úctu a pozornost i mimo hranice naší země. Letos tento fenomén vstupuje do své osmnácté sezóny a díky nadstandardním vztahům s tišnovským MěKS se podařil doslova husarský kousek. Spoluprací s regionálními pořadateli chce promotér slavného festivalu obohatit kulturní nabídku ve městech Jihomoravského kraje. S jistou mírou nadsázky se dá říci, že kdo přežije, či dokonce vynikne v konkurenci jazzové metropole, má zajištěn respekt po celém světě. Do Tišnova zamíří jeden z koncertů, který je zařazen do tohoto unikátního projektu.

Pokud byste měli obavu z toho, že vám jazzový žánr není blízký, tak ji můžete v klidu opustit. To, co je připraveno pro tišnovské publikum, jde daleko za hranice klasického jazzu a spíše se setkáte s novým a opravdu netradičním, ale veskrze současným pojetím hudby. Příležitost představit místnímu publiku jeden z nejosobitějších souborů, který vystoupí v rámci letošního festivalu JazzFestBrno, je zcela unikátní a v historii kulturních akcí města Tišnova výjimečná.

Jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtz a ceněný americký multiinstrumentalista Brian Charette jsou životními partnery. Každý z nich je zaměstnán řadou vlastních hudebních projektů, nyní se ale setkávají na jednom pódiu v elektronickém duu nazvaném Homeland a v jejich vroucí interpretaci tradičních melodií z celého světa se přirozeně zrcadlí velmi rozdílné hudební zázemí a zážitky každého z nich. Brian Charette se svými syntezátory a elektronickými bicími dodává hudbě funk a nakažlivé beaty. Sebevědomá vokalistka Melanie Scholtz zaujme nejen výjimečným témbrem svého hlasu a hrou s vrstvením smyček, ale i lehkostí, s jakou přechází z jihoafrické xhoštiny do mnoha dalších jazyků. Melanie nedávno následovala svého partnera do New Yorku. Vazba obou interpretů na Česko je znalcům dobře známa, oba zde odehráli řadu koncertů a částečně tu dokonce žili. Pomyslný kruh se tak uzavírá a jejich společný projekt do zdejšího prostředí parádně zapadá. Charismatická Melanie Scholtz i řemeslně dokonalý a zároveň sdělný hudebník
Brian Charette jsou ideálním párem a pódium jim mimořádně sluší.

Koncert se uskuteční 19. března ve 20.00 hod. ve velkém sále MěKS a vstupenky na tuto akci si můžete zakoupit v Turistickém a informačním centru města Tišnova za pouhých 199 Kč. Věříme a doufáme ve velký zájem diváků, a proto jsme v případě potřeby připraveni přemístit koncert do sálu Kina Svratka.

Rozhovor s uměleckým ředitelem JazzFestBrno Vilémem Spilkou

„Pevně doufám, že letos zahájíme novou tradici,“ říká umělecký ředitel JazzFestBrno Vilém Spilka.

Jedním z míst, na nichž se letos představí renomovaná hudební přehlídka JazzFestBrno, bude kromě řady již zavedených brněnských sálů také Tišnov.
Na bližší podrobnosti kolem rozšíření působnosti této akce do širšího regionu jsme se zeptali duchovního otce celého festivalu Viléma Spilky.

S jakým záměrem jste jako umělecký ředitel a dramaturg brněnského JazzFestu absolvoval nedávné jednání s vedením města Tišnova a jak jste spokojen s jeho výsledkem?

Poté, co jsme v Tišnově a dalších městech Jihomoravského kraje organizovali dílčí akce, především vzdělávací, jsme se rozhodli pro konstantní  spolupráci, zatím na třech místech. Jedna volba padla logicky na Tišnov, vzhledem k jeho jazzové tradici a naší společné historii. Náš festivalový
moderátor Jan Dalecký v Tišnově dlouho žil, náš šéf PR Radek Babička v Tišnově žije teď. S Tišnovem nás rovněž pojí spousta osobních vazeb, mimo jiné
s šéfem Městského kulturního střediska Tišnov Janem Brdíčkem, sám jsem také jako hudebník v Tišnově mnohokrát vystupoval. S vědomím tohoto všeho jsem oslovil starostu města pana Dospíšila a zdá se mi, že koncept spolupráce s naším festivalem jej zaujal.

Můžeme se tedy do budoucna těšit na to, že – podobně jako v případě dnes již vysloveně tradičního festivalu Concentus Moraviae – se Tišnov stane každoročně jedním z míst, kde se uskuteční některý z koncertů Vaší akce?

Pevně doufám, že letos zahájíme novou tradici a projekt budeme opakovat každý rok. Vždy s jiným uměleckým velvyslancem našeho festivalu.

Bude mít vedení zdejšího kulturního střediska nějakou možnost výběru účinkujících z Vámi nabídnutého portfolia?

Výběr jsme pro letošek provedli my, ale do budoucna nevylučuji spolupráci v rovině dramaturgie. Přece jen mají „domácí“ lepší přehled, co funguje. Filozofií našeho festivalu je ovšem přinášet především nové, neokoukané věci a s tímto do diskuze o programu v budoucnu půjdeme. Chceme Tišnovanům představit špičkový jazz a využít sílu naší značky k tomu, abychom jazzové fanoušky přiměli jít na něco, co třeba dopředu neznají.

A nám tedy nezbývá než se těšit, a to, doufejme, nejen na avizovaný letošní koncert.

Pavel Hanák, Václav Seyfert

Brian Charette a Melanie Scholtz na promosnímku letošního brněnského JazzFestu.

Další článek:
Předchozí článek: