Toulky přírodou

Toulky přírodou

Při toulkách naší krásnou přírodou o dovolených a prázdninách spatříme mnoho krásných motýlů. Představím jednoho z nich, kterého moc neznáme. Žije i na Tišnovsku, většinou skrytě. Lze jej vidět jen zřídka. Je to batolec červený /Apatura ilia/ z čeledi babočkovitých. Rozšířen po celém území ČR, ale není hojný.

V přírodě lze vidět batolce od června do srpna. Létá hlavně na lesních cestách, na okrajích smíšených lesů, ve vlhkých údolích a na zarostlých pasekách. Ráno létá pomaleji, přičemž rád sedá na hnijící ovoce a celkově mokrá místa, hlavně okolo kaluží a mokřin.

Na fotografii je sameček, snímek byl pořízen na cestě z Tišnova do Březiny u řeky Svratky. Obvykle vidíme jen samečky, protože samičky se zdržují výš v korunách stromů, převážně listnatých. Létají málo, a to zejména v odpoledních hodinách, ale jsou to dobří letci.

Samička klade vajíčka především na listy vrb. Protože tento proces vývoje je velice složitý, tak tedy stručně. Housenka se vyvíjí od července na vrbě. Přezimuje obvykle připředená k větvičce nebo listu. V dubnu příštího roku začne být znovu aktivní a svléká se. Po čtvrtém svlékání se zakuklí, většinou v červnu, pod listy, zavěšená hlavou dolů.

Dospělec je motýl s rozpětím křídel 50-60 milimetrů. Je zajímavý tím, že podle úhlu dopadu slunečního světla se barva jeho křídel mění z hnědé přes fialovou až na jasně kovově modrou a zpět. Takže ho můžeme spatřit i v jiné barevné formě, než ho právě zachytil fotoaparát při lomu světla. Při osvětlení sluncem může mít i každé křídlo jinou barvu. Všímejte si přírody kolem nás, dokáže vždy zajímavě překvapit a zaujmout.

Text i foto: Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: