Art Periscope 2018: Kalendář, kniha a Tišnovský betlém

Art Periscope 2018: Kalendář, kniha a Tišnovský betlém

Vážení příznivci spolku Art Periscope, dovolte mi, abych vás seznámil s naší činností a plány v roce 2018.

Po úspěšné výstavě v březnu 2018 v Předklášteří (Sedm krát deset soch a plastik) jsme se odmlčeli, ale o to více pracujeme „v zákulisí“. Jako každoročně připravujeme vydání nástěnného kalendáře na rok 2019. Tentokrát to bude kalendář z obrazů malíře Stanislava Bělíka z Doubravníka, který se v příštím roce dožívá neuvěřitelných 100 let. A tak jsme Mistrovi nabídli, že právě v tomto roce budou jeho obrazy obdivovat ve všech domácnostech našeho regionu. Kalendář ponese název Tišnovsko v obrazech Stanislava Bělíka a budou v něm převážně neznámé obrazy ze soukromých sbírek. Křest kalendáře se uskuteční na Václavských hodech v prostorách tišnovské radnice, záštitu nad tímto dílem převzal starosta města Tišnova Jiří Dospíšil.

Druhý náš projekt – další kniha o regionálních betlémech – souvisí s letošní již desátou výstavou betlémů, kterou uspořádáme opět ve spolupráci s OÚ Předklášteří ve dnech 8. až 16. prosince 2018. V této knize budou nejen nové pohledy a zajímavosti o tradičních betlémech, ale především se v knize dočtete o betlémech umístěných v kostelích v nejbližším okolí nebo o dalších nově objevených řezbářích a výtvarnících. Doplněna bude také o nové betlémy, které vznikly v našem kraji v posledním období a také o postní betlémy – křížové cesty. V knize najdete také přehled všech dosavadních devíti výstav, které spolek Art Periscope uspořádal.

Třetím naším počinem ve druhé polovině roku bude Tišnovský betlém přátel spolku Art Periscope. Je to snaha nás, fandů, zviditelnit město Tišnov i tímto způsobem. Když mohou existovat třešťské nebo třebíčské betlémy, svitavský nebo poličský, třebechovický nebo bruntálský, tak proč by nemohl vzniknout také tišnovský betlém?  Rozměry bude mít 2 m x 2,2 m x 1,1 m, dřevěná konstrukce, kostel a radnice vyřezávané z překližky v provedení 3D, doplněné o namalované významné tišnovské budovy na plastických obrazech, jeskyně bude z krásného pařezu z hory Květnice, barevné figurky ze slaného těsta včetně známých tišnovských osobností, atd. První fázi našeho tvoření již máme za sebou, a tak mi dovolte poděkovat firmě Slovák Pro Interiér, s.r.o. z Lomnice, jmenovitě panu Víťovi Slovákovi, který se nezištně podílel na zhotovení základní konstrukce celého betlému. Premiéru bude mít betlém na výstavě v Předklášteří, a od 17. prosince 2018 bude vystaven pro veřejnost v prostorách tišnovské radnice.

Přeji vám všem příjemné prožití dovolené a těším se na setkání s vámi na podzim při našich akcích.

Zdeněk Jílek za spolek Art Periscope

Foto: Michal Beneš

Další článek:
Předchozí článek: