MALÁ GALERIE TIŠNOVSKÝCH FOTOGRAFŮ – 18. díl

MALÁ GALERIE TIŠNOVSKÝCH FOTOGRAFŮ – 18. díl

Vilém Klouba

Nezapomenu na okamžik, kdy jsem se snažil svému osmiletému synovi vysvětlit základní pravidla při focení, včetně kompozice, ale jen do chvíle, než jsem zjistil, že mě neposlouchá, válí se s foťákem po zemi a fotí vše, co ho zaujalo. Z mého pohledu nezajímavé věci. V okamžiku, kdy jsem večer sedl k monitoru a shlédl jeho fotky, mi však spadla brada. Synovi se podařilo, díky jeho hravosti, vyfotit úžasné snímky. Svět pro mě v tu chvíli skrytý. Od té doby mám takové své motto: … buď někdo vidí, co se má fotografovat, anebo nevidí. Snažím se vidět.

I z tohoto důvodu jsem minulý rok vstoupil do tišnovského fotoklubu, neboť jsem zjistil, že mnozí členové mají cit pro objevení skrytého a dokáží to zachytit ve fotografii.

Protože mám neustále potřebu objevovat něco nového, nefotím jen jedno téma. Postupně od makra, abstraktu a krajin jsem nedávno našel odvahu vyzkoušet si i portrét. Každou změnou se učím něčemu novému a tyto zkušenosti mohu zpětně použít i na věci starší.

Příběhy fotografů, které si vždy rád přečtu v této pravidelné galerii, se v mnoha směrech podobají tomu mému. Přes počátky v temné komoře, kde jsem díky otci objevil kouzlo osvíceného fotopapíru, se během let postupně prokousávám k myšlence, proč já a ostatní fotonadšenci tak rádi fotíme a snažíme se svoje dílo prezentovat. Asi se všichni shodneme na tom, že je to zejména radost z fotografie. No a díky tomu mě napadlo, že určitě i vám čtenářům se podařilo zachytit pěkné okamžiky, které by po shlédnutí mohly potěšit i další přátele fotografie. Tišnovský fotoklub vyhlašuje začátkem letních prázdnin první ročník fotografické soutěže pro fotoamatéry z Tišnovska, kterého se můžete zúčastnit i vy. Bližší informace najdete na www.soutez.fotoklubtisnov.cz.

Přeji vám všem dobré světlo.

připravuje Václav Seyfert, redaktor TN

Další článek:
Předchozí článek: