VLTAVÍNY

VLTAVÍNY

Milí přátelé přírody, v dnešním mineralogickém okénku Vám přiblížíme svět vltavínů. Tento český poklad, který je známý typickým olivově zeleným až hnědavým zbarvením, vyniká rozmanitostí tvarů, např. kuliček, kapek, disků a různých nepravidelných cákanců s nezaměnitelnou strukturou, kterou na nich po miliony let vytvářela voda. Vltavín není minerál, jak mnozí předpokládají, ale přírodní sklo. Vznikl dopadem meteoritu na území dnešního Bavorska před zhruba 14,5 miliony lety. Při dopadu vesmírného tělesa byla hornina vlivem vysokých teplot a tlaků přetavena a odmrštěna do vzdálenosti 250 až 400 km severovýchodním směrem. Většina všech nalezených vltavínů pochází z Jižních Čech, méně bohatá naleziště jsou i na Jižní Moravě a v Německu. Největší nalezený vltavín na území České republiky byl nalezen právě na Moravě nedaleko Třebíče, u Slavic, a váží 265,5 gramu.

Vltavíny byly pojmenovány podle oblasti výskytu. Nejprve se však označovaly termínem moldavit, který je odvozen od německého názvu Týna nad Vltavou „Moldauthein“. Z jeho okolí pocházely první popsané kusy. Název moldavit zavedl kustod sbírek Národního muzea v Praze Franz Xaver Maxmilian Zippe roku 1836. Český ekvivalent vltavín se objevil o více než 50 let později, v době jubilejní zemské výstavy roku 1891.

Vltavíny patří do skupiny tektitů. Název je odvozen z řeckého „tektos“ – tavený, což vyjadřuje tavený, sklovitý charakter přírodních hmot. Tektity jsou v podstatě přírodní silně křemičitá skla a stejně jako vltavíny, i ostatní tektity bývají pojmenovány podle místa výskytu, např. indočínity, javanity, billitonity, filipínity, australity, ivority z Pobřeží Slonoviny, georgianity z USA, texaské bediasity.

Pro svoji unikátnost jsou využívány nejen ke sbírkovým a vědeckým účelům, ale používají se často do šperků v broušené i přírodní formě. Příznivci esoteriky tvrdí, že cítí z vltavínů kosmickou energii. Špičkovou sbírku vltavínů vystavuje také Galerie PATRIOT v Tišnově. Jedná se o zapůjčenou kolekci od TOP MINERALS z Brna, která zahrnuje názornou ukázku moravských i jihočeských kousků špičkové kvality. K vidění je i nová expozice v „sále pokladů“, kde můžete spatřit to nejatraktivnější ze světa minerálů.

A důležitá informace na závěr. Od poloviny června ruší Galerie PATRIOT víkendový provoz a otevřeno bude pouze po předchozí telefonické domluvě. Pro smluvení návštěvy volejte 777 603 552 nebo 603 580 027. Více informací na www.galeriepatriot.cz.

Text i foto: Tomáš Buzrla

Další článek:
Předchozí článek: