PRÁZDNINOVÉ KONCERTY KULTURNÍHO LÉTA

PRÁZDNINOVÉ KONCERTY KULTURNÍHO LÉTA

V minulém čísle jsme Vám představili úvodní akce Tišnovského kulturního léta, které bude během prázdnin pokračovat celou řadou dalších zajímavých koncertů.

V neděli 1. července vystoupila na zahrádce U Palce domácí Ha-kapela, kterou jistě není potřeba blíže představovat. V poslední době kromě tišnovských štací pravidelně vystupuje také v brněnském Metro Music Baru.

Tamtéž se v pátek 20. července představí od 19,30 hodin Barbora Poláková. Bára je sice především herečkou (divadelní hra Blonďatá bestie, televizní seriály Okresní přebor, Neviditelní, Marta a Věra, filmy Instalatér z Tuchlovic či Kvareto), ale v poslední době na sebe čím dál více upozorňuje i jako zpěvačka. V roce 2015 vydala své první eponymní album, obsahující i její nejznámější songy s provokativními názvy Kráva či Nafrněná; za tu získala cenu Anděl v kategorii skladba roku a přidala k tomu i titul objev roku. Letos jí vyšlo druhé album nazvané ZE.MĚ. V jedné z recenzí se objevilo zajímavé zhodnocení, že se totiž Barbora Poláková „…stala sebevědomou hvězdou naší pop scény; tedy: té její menšiny, která má názor, nápady a vkus.“ Na koncertech je její největší zbraní osobnostní charisma, spontánnost, energie a nadšení, k tomu všemu přispívá i citlivě doprovázející kapela, kterou vede spoluautor většiny skladeb, klávesista David Hlaváč. V mezidobí mezi oběma deskami Barbora vystoupila s úspěchem i na Colours Of Ostrava 2016 a nedávno zopakovala úspěch v cenách Anděl, tentokrát s videoklipem k písni Po válce. Ten byl natočen ve dvou verzích, neboť tvůrci využili i kuriózního faktu, že zpěvačka se naučila celý text také pozpátku. Vyhledejte si klip na YouTube a ještě před tišnovským koncertem se můžete dobře pobavit.

Součástí Tišnovského kulturního léta je i Letní historická trhová slavnost, která vypukne v sobotu 28. července a bude mít velmi bohatý program. S ním se můžete podrobně seznámit na jiném místě tohoto čísla Tišnovských novin, takže jej v tomto textu přeskočíme…

V druhém prázdninovém měsíci se jako první objeví na zahrádce U Palce legendární rocková kapela Jasná páka. Stane se tak ve čtvrtek 9. srpna od 19,30 hodin; tomuto vystoupení stejně jako skupině obecně je věnován připojený rozhovor s jedním z hlavních současných protagonistů souboru Petrem Vášou.

Rockové hody budou na stejném místě pokračovat hned v následujícím týdnu, kdy se v pátek 17. srpna opět od 19,30 hodin na společném koncertě představí dvě bytostně zajímavé sestavy naší alternativní scény, pražská kapela První hoře a v Tišnově již zavedení a velmi populární opavští Ladě. Název První hoře je odvozen od stejnojmenné povídky Franze Kafky, skupina se dala dohromady už v roce 1998 a dodnes má na kontě, nepočítáme-li dvě úvodní demonahrávky, šest velmi ceněných alb. Největší proslulosti dosáhlo Lamento z roku 2008, za které nejen že skupina získala cenu Anděl, ale které bylo v anketě Břitva, věnované „tvrdšímu“ rocku, vyhlášeno dokonce jako album desetiletí. Poslední počin nazvaný Křehký mechanismus pozemského štěstí pochází z loňského roku a byl ve výše uvedené anketě rovněž oceněn. Hlavní osobností kapely je kytarista, textař a zpěvák Milan Urza, v projevu Prvního hoře hrají výraznou roli divadelní a kabaretní prvky. Trefná charakteristika tvrdí, že „kapela má tradičně groteskní zvuk, ve kterém se snoubí hudební genialita i abstraktní chaos.“

Ladě se stali okamžitě po svém prvním tišnovském vystoupení v květnu 2010 miláčkem zdejšího publika a bylo to o hodně dříve, než tuhle skvělou kapelu a jejich neurvalý šanson vůbec objevila „česká“ část naší republiky. Autorem textů a zpěvákem je vysokoškolský profesor matematiky Michael Kubesa, který „evidentně lépe intonuje, může-li prokládat jednotlivé pasáže písní mocnými cigaretovými šluky“, což mu snad venku U Palce bude umožněno, protože on teď jinak musí při koncertech v uzavřených prostorách neskutečně trpět. Charakteristickým znakem zvuku kapely je rovněž nesmírně stylotvorná kytara Petra Uviry, a to vše úderně doprovází rytmická trojice Jiří Pater (baskytara), Patrik Benek (bicí) a Vít Halška (perkuse). Ladě vydali nejprve dvě alba vlastním nákladem, pak už se jich chopili brněnští Indies, kteří pomohli na svět deskám Kalná (2011) a Lešť (2015).

Tišnovské kulturní léto skončí stejně jako vloni „Prázdninovým zavírákem“, který se uskuteční v pátek 31. srpna v areálu letního kina a jehož dominantním účinkujícím bude skupina Sto zvířat. Hraje rytmickou hudbu, obvykle označovanou názvem ska, což je žánr vzniklý na Jamajce jako předchůdce reggae. Kapela existuje už od roku 1990, má za sebou dvanáct alb a jedno živé DVD, přičemž také v jejím případě budeme mít tu čest setkat se s laureátem ceny Anděl, tentokrát za počin Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007. Poslední deska vyšla „Zvířatům“ před třemi roky a jmenuje se Ministerstvo mýho nitra. Vedoucím kapely je saxofonista Tomáš Belko, který současně píše i divadelní či filmové scénáře a texty pro řadu dalších známých interpretů (Lucie Bílá, Kamil Střihavka, Luboš Pospíšil aj.) Zpěvačka Jana Jelínková před časem vydala i vlastní, kritikou příznivě hodnocené sólové album Dáma s čápem. Pořadatelé připravují na závěrečnou akci kulturního léta i překvapení pro děti, takže sledujte plakáty či informační weby, abyste zjistili, v kolik hodin vlastně tohle rozloučení s létem definitivně vypukne…

Václav Seyfert, redaktor TN

Popisek k fotografii: Skupina Ladě (zleva Petr Uvira, Patrik Benek, Michael Kubesa) při své tišnovské premiéře U Palce v květnu 2010. Foto Patrik Žák.

 

Další článek:
Předchozí článek: