Rodinné centrum Studánka

Rodinné centrum Studánka

V březnu jsme pro vás připravili řadu zajímavých aktivit. Podrobné informace naleznete na www.studanka-tisnov.cz nebo na FB. Na aktivity je třeba nahlásit se předem!  K přihlášení využijte email studanka.tisnov@gmail.com. V případě zájmu zajistíme hlídání dětí.

  1. Předporodní příprava

Ve čtvrtek 1. 3. v 18:30 začíná kurz předporodní přípravy. Základ tvoří 4 setkání s certifikovanou dulou a laktační poradkyní Martinou Blahovou, v nichž se budeme věnovat těhotenství, přípravě na porod, výběru porodnice, porodnímu plánu, průběhu porodu, bondingu, šestinedělí, kojení a péči o novorozence. Páté setkání s fyzioterapeutkou Mgr. Martinou Šaclovou je zaměřeno na bezpečné polohování a manipulaci s novorozencem.  Na šestém setkání se s psycholožkou Mgr. Hanou Pelčákovou Kubecovou budeme věnovat přípravě na rodičovskou roli. Poslední setkání s Mgr. Janou Růžičkovou je zaměřeno mateřskou a rodičovskou dovolenou z pohledu pracovního práva. 

  1. Jak správně podpořit psychomotorický vývoj dítěte

Seminář dětského fyzioterapeuta Martina Valy je určen pro rodiče, kteří se chtějí dozvědět, jak podpořit správný psychomotorický vývoj dítěte v různých vývojových etapách. Dozvíte se zásady správného polohování, péče, nošení dle aktuálního stupně vývoje, čeho si všímat ve vývoji a čemu se vyvarovat. Seminář proběhne v sobotu 3. 3. od 9:00 – 11:00.

  1. Čtyři kroky k pohodovému rodičovství

Zveme všechny rodiče na cyklus čtyř přednášek dotýkajících se základních principů výchovy dětí pod vedením Mgr. Zdenky Štěfanidesové, zkušené pedagožky, metodičky výchovy a lektorky. Cyklus začíná v úterý 6. 3. přednáškou Respektující přístup k dítěti. Další témata následují v pátek 16.3. Hranice jsou nutné, úterý 27.3. Otevřená komunikace v rodině a v pátek 6.4. Budování identity dítěte. Vždy v čase 16:30 – 18:30. 

  1. Předškoláček

V 2. pololetí školního roku 2017/2018 otevíráme opět edukativně-stimulační skupinky pro předškolní děti a jejich rodiče. V Předškoláčku pracuje s dětmi a jejich rodiči psycholožka Mgr. Hana Pelčáková Kubecová. Začínáme ve středu 7. 3. od 15:00 a od 16:00 na ZŠ 28. října v Tišnově (15 setkání). Informace a přihlášky získáte na tel. 736 607 320 nebo e-mailem h.kubecova@seznam.cz. 

  1. Cvičení pro těhotné

Skupinové cvičení je vhodné pro ženy od ukončeného 1. trimestru fyziologického těhotenství. Cvičební lekce jsou zaměřeny na protažení a posílení důležitých svalových skupin, nácvik správného dýchání, držení těla, na zvýšení kondice důležité k samotnému porodu. Cvičení vede fyzioterapeutka Mgr. Martina Šaclová. Začínáme ve čtvrtek 8. 3. od 17:30. Více informací a rezervace na tel. 777 706 724 nebo e‑mailem studanka.tisnov@gmail.com.

  1. Šijeme dětem ze softshellu

V sobotu 10. 3. od 9:00 – 12:00 budeme pod vedením  Martiny Šaclové a Marie Mlnaříkové šít originální softshellové kalhoty pro děti. Materiál zajistíme. Vhodné i pro začátečníky. Kapacita 6 osob.

  1. Jarní burza dětského oblečení

Přijďte si nakoupit jarní a letní oblečení, obuv, hračky a další dětské potřeby pro děti od 0 do 15 let, a to v úterý 13. 3. od 9:00 do 17:00 do sokolovny, Drbalova 274, Tišnov. V rámci burzy bude probíhat charitní šatník, kam můžete darovat nepotřebné či neprodané oblečení pro děti. Vítáme pomoc dobrovolníků na burze.

  1. Zdravé nožičky od patiček po špičky

Přednáška dětského fyzioterapeuta Martina Valy je věnována vývoji nohy v raném dětství. Lektor se bude věnovat stavbě nohy, funkci a dynamice pohybu. Zaměří se na individualitu a různorodost tvarů dětských nohou, s čímž potom souvisí jejich obouvání a požadavky na obuv. Přednáška proběhne v sobotu 17. 3. od 9:00 – 11:00.

  1. Relaxace a imaginace

Přijďte si odpočinout po náročném pracovním vytížení! Relaxační metody přinášejí pocity osvěžení, uklidnění a štěstí. Relaxace a imaginace se koná ve čtvrtek 22. 3. od 18:30 pod vedením psycholožky Mgr. Hany Pelčákové Kubecové. Je nutné přihlásit se předem na e-mail  h.kubecova@seznam.cz nebo tel. 736 607 320.

  1. Šijeme dětem z Úpletu

V sobotu 24. 3. od 9:00 – 12:00 budeme opět pod vedením Martiny Šaclové a Marie Minaříkové šít pro děti. Materiál zajistíme. Vhodné i pro začátečníky. Kapacita 6 osob.

 

Letní příměstské tábory v RC Studánka

Termíny a zaměření letních příměstských táborů zveřejníme na webu RC Studánka v pondělí 5. 3. Od tohoto data bude také možné děti přihlásit. Tábory jsou určeny předškolním dětem od ukončeného 4 roku do 7 let.

 

Nová Rodinná naučná stezka na Klucanině

V roce 2009 realizovalo RC Studánka ve spolupráci s městem Tišnovem projekt Naučné stezky pro nejmenší děti na kopci Klucanina. Vzhledem k oblíbenosti této stezky se RC Studánka rozhodlo prodloužit ji tak, aby začínala hned na kraji lesa, čímž vznikne trasa dlouhá 1,2 km. Na nové Rodinné naučné stezce bude celkem 13 tabulí, které zajímavým a poutavým způsobem přiblíží les a přírodu Tišnovska. Chceme, aby návštěvník měl možnost si vše co nejlépe osahat, prozkoumat, vyzkoušet a zažít všemi smysly. Peníze na realizaci stezky chceme získat z dotačních titulů města Tišnova a Jihomoravského kraje a také od sponzorů. Zájemci, kteří chtějí realizaci stezky podpořit, se mohou obrátit na vedení RC Studánka.

 www.studanka-tisnov.cz

www.facebook.com/StudankaTisnov

 

Aktivity projektu „Spokojeným rodičem ve Studánce od těhotenství po školu“ jsou podpořeny z dotačního programu Rodina. Jeho součástí jsou aktivity1, 2, 3, 4, 8, 9. Projekt psychologických služeb pro rodiny je realizován za finanční podpory města Tišnova. Jeho součástí je aktivita 4 a 9.

Radka Štěpanovská, koordinátorka RC a Zuzana Kurdiovská, statutární zástupkyně.

 

Popis k fotce: V únoru ozdobila tišnovské náměstí u příležitosti Národního týdne manželství Fontána lásky. Do akce se zapojilo i RC Studánka. Foto: Kateřina Hromčíková

 

Další článek:
Předchozí článek: