Mimořádný dokument Tišnovské televize

Mimořádný dokument Tišnovské televize

Tišnovská televize ve spolupráci s KPVU natočila ojedinělý dokument o životní tvorbě uměleckého kováře Jaroslava Zeleného, mistra uměleckých řemesel. Autorkou tohoto mimořádného filmu je talentovaná režisérka Marie Kadlecová, která napsala scénář a celý dokument režírovala a natočila. Tento pořad by měl být z první řady cyklu nazvaného Umělci od nebeské brány.

Jaroslav Zelený nebyl vybrán náhodou. Patří k velkým uměleckým osobnostem nejen našeho regionu, jeho tvorba má velký přesah i do zahraničí. I když svým dílem slavil úspěchy po celém světě a jeho práce reprezentují naši republiku i v zámoří na světových výstavách, jeho tvorba v regionu zůstávala opomíjena. Nutno podotknout, že tohoto umělce pro náš region objevil až Klub přátel výtvarného umění, který uspořádal velkou retrospektivní výstavu jeho díla v tišnovské Galerii Diana v roce 2016. Tato výstava měla mimořádný divácký ohlas. Návštěvníci, díky KPVU a majiteli Galerie Diana, měli tak možnost podrobně se seznámit s dílem šerkovického rodáka, který žije v nedaleké Lomničce.
Jak vyplývá z filmového dokumentu, Jaroslav Zelený je skromný a pracovitý člověk, který celý svůj život zasvětil náročné práci uměleckého kováře. Jeho plastiky, které byly vystaveny na světových výstavách v Montrealu, Torontu, Mnichově nebo v Bruselu, a díla na mnoha místech České republiky se staly nedílnou součástí českého moderního umění.
Je škoda, že tohoto umělce doposud neobjevilo město Tišnov. Určitě by se našlo důstojné místo, kde by tento významný umělec dostal svůj prostor. Možná v nově budovaném parku.
Nejen tišnovská televize, ale i samotné město získalo v Marii Kadlecové mimořádnou osobnost s citem pro práci v našem regionu. Je schopná napsat kvalitní scénář a najít citlivý přístup k umělci, o kterém vypovídá jeho životní příběh. Opravdových talentů není mnoho a toho, že Marie Kadlecová pracuje pro naše město a náš region, je nutné si vážit a vytvořit jí dobré podmínky pro její práci. Snad po mimořádném dokumentu o Jaroslavu Zeleném natočí další neméně úspěšný.

Miroslav Pavlík

Další článek:
Předchozí článek: