Letní akce Centra sociálních služeb

Letní akce Centra sociálních služeb

Přednáška o canisterapii

Centrum sociálních služeb Tišnov Vás srdečně zve dne 20. července ve 14.00 do jídelny DPS Králova na nevšední přednášku o canisterapii.

Loňská beseda seniory velmi zaujala, proto nás opět navštíví paní Ivana Rybičková, která pracuje v organizaci Cantes Brno z. p. s. a často přednáší na školách nebo například v Domově svaté Alžběty v Žernůvce. Na přednášky obvykle vodí i svou psí kamarádku, labradorku Shery.

Canisterapie je jednou z forem zooterapie, při níž se využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka. Je obdivuhodné, že Cantes Brno již přes deset let funguje na základě dobrovolnictví, to znamená, že si za výkon canisterapie jeho členové neúčtují peníze a vykonávají ji ve svém volném čase.

Vstupné dobrovolné.

 

Výlet do Velké Bíteše

Centrum sociálních služeb Tišnov pořádá v úterý 25. července odpolední výlet do Velké Bíteše. Odjezd od Podhorácké restaurace ve 12.00 hodin (další zastávky u pošty, Penny a Pod Klucaninou). Cena 100 Kč zahrnuje dopravu, vstupné s průvodcem do muzea a kostela. Akce se uskuteční při minimálním počtu 20 osob.

Předpokládaný návrat je v 17.30 hod.

Navštivte s námi muzeum ve Velké Bíteši a zároveň aktuální etnografickou výstavu pod názvem Tradiční úprava a úbor hlavy žen k lidovému kroji na Horácku a Podhorácku. Tato výstava bude obsahovat různé druhy čepců, od vyšívaných plátěných až po brokátové, krepíny a vzácné čepce zlaté, plíny, vlňáčky, šátky turecké, tibetské, věnce, koruny, hřebeny, ozdoby, rekonstrukce již zaniklých a méně známých účesů na trojrozměrných exponátech, nebudou chybět také historické ikonografické materiály, dokumentace ze současnosti aj.

Po zhlédnutí výstavy se přesuneme k prohlídce kostela sv. Jana Křtitele. První zmínka o kostele je z roku 1240, opevnění se datuje v desetiletích po roce 1408, kdy byla Bíteš povýšena na město. Na místě dnešního kostela postaveného koncem 15. století stál románský kostel. Ze závěru 15. století pochází i kostelní opevnění s baštami, střílnami a velkou hradební věží. Unikátem jsou čtyři původní zvony.

Výlet zakončíme v restauraci U Raušů.

Kontakty pro bližší informace: Markéta Prokopová (tel. 730 193 325).

Osobně se můžete přihlásit také v knihovně DPS Králova 1742.

 

Odpolední procházka do Galerie Patriot

Centrum sociálních služeb Tišnov v pátek 4. srpna pořádá procházku do Galerie Patriot. Sraz účastníků ve 14.30 hod. před vchodem DPS. Možnost odvozu tam i zpět. Ostatní půjdou do Galerie procházkou cca 20 min. lehkou chůzí. Expozice minerálů Galerie Patriot představuje vysoce hodnotnou sbírku, a to jak kvalitou vystavených vzorků, tak i svou komplexností. Expozice minerálů je rozložena do dvou pater.

V prvním podlaží návštěvník může obdivovat špičkové evropské minerály, estetické světové vzorky, ukázky zlata a dalších drahých kovů, drahokamové odrůdy berylu, granátu, turmalínu a různé barevné variace křemene. Druhé podlaží je věnováno mineralogii České a Slovenské republiky se zastoupením nejlepších vzorků z těchto národních lokalit. Na zpáteční cestě se stavíme na občerstvení v Podhorácké restauraci.

Kontakty pro bližší informace: Markéta Prokopová (tel. 730 193 325).               Osobně se můžete přihlásit také v knihovně DPS Králova 1742.

 

Letní výlet do Blanska

Centrum sociálních služeb Tišnov ve čtvrtek 17. srpna pořádá výlet do Blanska.

Odjezd od Podhorácké restaurace v 10.00 hodin (další zastávky u pošty, Penny a Pod Klucaninou). Cena 160 Kč zahrnuje dopravu, vstupné s průvodcem do zámku a muzea. Akce se uskuteční při minimálním počtu 20 osob.

Předpokládaný návrat je do 17.00 hod.

Pojeďte s námi navštívit nejkrásnější místnosti blanenského zámku, které svůj vzhled získaly při poslední velké úpravě, provedené v novorenesančním duchu v 70. letech 19. století podle projektu Bedřicha Wachsmanna. Zároveň budeme mít možnost seznámit se s tradicemi blanenského muzejnictví. Vždyť již v roce 1854 založil v Blansku první soukromé muzeum lékař salmovských železáren, doktor Jindřich Wankel, všestranná osobnost vědy a kultury, která bývá nazývána „otcem moravské archeologie“. K vidění jsou stálé expozice muzea: Putování za osobnostmi Blanenska, Objevitelé Moravského krasu, Hrady blanenského okolí, Chemická laboratoř barona Reichenbacha atd.

Závěr výletu zakončíme obědem v Zámecké sýpce.

Kontakty pro bližší informace: Markéta Prokopová (tel. 730 193 325). Osobně se můžete přihlásit také v knihovně DPS Králova, 1742.

 

Připravujeme:

Zájezd – vodní elektrárna Dalešice a Dalešický pivovar                              Centrum sociálních služeb Tišnov ve čtvrtek 14. září pořádá zájezd do přečerpávací vodní elektrárny Dalešice a Dalešického pivovaru.

Odjezd od Podhorácké restaurace v 10.00 hodin (další zastávky u pošty, Penny a Pod Klucaninou). Cena 210 Kč zahrnuje dopravu, vstupné s průvodcem do elektrárny Dalešice a Dalešického pivovaru.

Dalešická elektrárna je druhou nejvýkonnější vodní elektrárnou v ČR, byla postavena v souvislosti s výstavbou jaderné elektrárny Dukovany. Nádrž Dalešice je též využívána k rekreačním účelům, chovu ryb, tlumení povodní a zlepšování průtoku v řece v suchém období. Nádrž leží pod nejvyšší sypanou hrází ve střední Evropě. Zážitkem bude jistě i návštěva Dalešického pivovaru. Starý pivovarský zákon říká, že k výrobě piva se smí použít jen vody, sladu, chmele a kvasnic a během výroby do něj nemá být nic přidáváno, ani z něj odebíráno. Dalešické pivo se od znovuotevření pivovaru v roce 2002 vaří výhradně tímto klasickým způsobem, nepasterizuje se ani nefiltruje, a zůstává tak zcela přírodním produktem. Pravidelně se zde vaří Dalešická jedenáctka, kterou budeme mít možnost ochutnat. Závěrem poobědváme v Dalešické restauraci.  

Akce se uskuteční při minimálním počtu 20 osob. Předpokládaný návrat je do 18.00 hod.      

Kontakt pro bližší informace: Markéta Prokopová (tel. 730 193 325).

Osobně se můžete přihlásit také v knihovně DPS Králova 1742.

 

Jana Wildová, ředitelka

Foto: Jana Wildová

Další článek:
Předchozí článek: