Krajské kolo v požárním sportu – kategorie muži

Krajské kolo v požárním sportu – kategorie muži

V týdnu se mě zeptal kamarád a spolusoutěžící z družstva, jestli nechci napsat článek do Tišnovských novin, se slovy „aby se o nás vědělo“. Moc jsem se na to netvářil, ale po zvážení situace, zjištění, kdy je uzávěrka, jsem si řekl proč ne?

Vážení čtenáři, dovolte mi, abych Vám přiblížil krajské kolo v požárním sportu, které se konalo dne 11. června ve sportovním areálu VUT Brno. Do soutěže jsme se museli probojovat přes obvodní kolo v Újezdě u Rosic (7. května), kde jsme se umístili celkově na třetím místě, ale v rámci naší kategorie to bylo místo první. Z obvodního kola byl postup do okresního, které se konalo 21. května v Březině u Tišnova, kde jsme i přes nepříznivé terénní podmínky zabrali a vydali ze sebe maximum, aby byl výsledek co nejlepší. To se nám podařilo a odvezli jsme si domů nádherné první místo, plus postup do již zmíněného krajského kola.

Soutěžní neděle 11. června začala pro nás a naše nejbližší, kteří nás jeli podpořit, už v 6.30. V tuto hodinu jsme měli sraz na hasičské zbrojnici, abychom se sbalili, nachystali potřebné věci a vydali se na cestu do Brna. Po příjezdu na místo konání a následném rozkoukání se celé družstvo odebralo k prezenci soutěžících, kde byl také uhrazen příspěvek na stravu. Dostali jsme lístky na nápoje a občerstvení a k tomu „kroužky“ na ruku, aby byli poznat soutěžící od ostatních lidí. Následoval volný čas do doby oficiálního zahájení, který jsme využili ke zkoušení překážek, k projití dráhy a k doladění detailů. Okolo 9.00 proběhlo slavnostní zahájení s nástupem všech soutěžících.

První disciplína byla 100 m překážek. Běželi čtyři soutěžící z družstva, kteří měli dva pokusy, a do celkového hodnocení se počítaly tři nejrychlejší časy jednotlivců. Naši kluci šli první pokus na jistotu, aby měli nějaký čas. Ovšem druhý pokus šli buď, anebo, buďto to vyjde, nebo ne, a tak do toho dali maximum. Většině se podařilo čas zlepšit, bohužel jeden člen do toho dal tolik, že jej musela odvézt záchranná služba, ale jak už víme, bude v pořádku. Po ukončení všech pokusů a sečtení časů jsme zjistili, že naše družstvo obsadilo první místo a podařilo se nám předběhnout velkou konkurenci – hasiče z Císařova.

Druhá disciplína dne byla štafeta 4 x 100 m. Běželo se na dva pokusy po čtyřech lidech. Štafeta obsahovala prvky: překonání domečku, přelezení dva metry vysoké bariéry, přeběhnutí po kladině (20 cm široká, 120 cm vysoká, 8 m dlouhá) a poslední bylo přenesení hasicího přístroje o hmotnosti 6 kg na vzdálenost 30 m. První pokus odběhla „pomalejší štafeta“, aby dala čas, a druhá štafeta to zase napálila a podařilo se. Čas se zlepšil a nám nezbylo nic jiného než čekat, až doběhnou všechna družstva. Po skončení prvních dvou disciplín jsme věděli, že zatím máme stejný součet pořadí (3) jako již zmiňovaný Císařov a že tím pádem o vítězi rozhodne královská disciplína – požární útok.

Byli jsme odhodlaní, že nesmíme udělat žádnou chybku, že do toho dáme tolik, co to jen půjde, ale přitom útok musíme dokončit, protože pokus máme pouze jeden. Je to tady, chystáme se na základně, snažíme se, abychom to nepokazili už při přípravě. Rozhodčí pískne na píšťalku, zvedne bílý praporek, jestli je nachystaná dráha, zkontroluje, zda je vše připraveno dle pravidel požárního sportu, a posílá nás na start. Startér zvolá: „Závodníci, na místa, připravte se! Pozor!“ A zazní výstřel ze startovací pistole, který spouští časomíru a zahajuje tak náš pokus. Vybíháme, na základně spojíme hadice, nastartujeme stroj, nabereme vodu, kterou pomocí motorové stříkačky tlačíme do hadic až k terčům nacházejícím se 90 m daleko. Musíme do terčů našplíchat pět litrů vody, aby se nám sepnula časomíra. Je to tam. I přes malé chybky se čas zastavil na čísle 34,50 s. Jsme spokojení, výsledek už neovlivníme a můžeme čekat, jak dopadne družstvo z Císařova. Uběhl nějaký čas a konkurence jde na start. Zatím to vypadá, že jim vše klape a budou mít hodně dobrý čas. Je sestříknuto a celé naše soutěžní družstvo včetně našich blízkých čeká, co se ozve z reproduktorů. Pan komentátor prohlásí: „Družstvo z Císařova dokončilo svůj pokus v čase 35,46 s.“ Hned jak zaznělo číslo 35, v našich očích se objevila obrovská radost, protože jsme věděli, že první místo je naše.

Je to až k neuvěření, ale je to tak. Ano, vyhráli jsme krajské kolo, tak mladé družstvo, které běhá druhým rokem, bude reprezentovat sebe, dobrovolné hasiče z Tišnova, město Tišnov a Moravskou hasičskou jednotu na Mistrovství ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu 25. až 27. srpna 2017 v Praze. Dva týdny nato, tj. 9. září, nás bude čekat mistrovství mezi Moravskou a Českou hasičskou jednotou v Pardubicích. V průběhu prázdnin se budeme snažit a budeme trénovat, abychom neudělali nikomu ani sobě ostudu.

Za dobrovolné hasiče z Tišnova přeji krásné prožití prázdnin.

 

Tomáš Hudec

Foto: Alena Vichtová

Další článek:
Předchozí článek: