Aktuálně z Oblastní charity Tišnov

Aktuálně z Oblastní charity Tišnov

Chráněné bydlení a Sociální rehabilitace pomáhají nemocným dětem

Věra Dvořáková

Letošní jaro probíhá ve znamení krásného počasí, procházek a všech různých aktivit v přírodě, které s tímto ročním obdobím souvisí. Jsou ale mezi námi lidé, kteří si toto krásné období nemohou užívat podle svých představ. A pokud se jedná o děti, je to o to více smutnější.

Tuto skutečnost si uvědomují i pracovníci a klienti s mentálním postižením Chráněného bydlení a Sociální rehabilitace ve Skryjích. Společně se rozhodli, že by chtěli potěšit děti, pro které je toto období méně radostné z důvodu hospitalizace v nemocnici a boje se zákeřnou nemocí.

Proto jsme kontaktovali Kliniku dětské onkologie Brno a nabídli pomoc formou výroby dárků pro dětské pacienty. Vrchní sestra Mgr. Martina Petlachová byla velmi ochotná a s radostí tuto pomoc přivítala. Klienti proto v zimních měsících v rámci rukodělných aktivit vyráběli drobné dárky, které dělají radost všem klukům i holkám bez ohledu na to, zda jsou právě zdraví nebo ne. Zaměřili jsme se na výrobu dárků z korálků – přívěsky, náramky a drobnosti, které byly tematicky zaměřené na jaro a velikonoční svátky.

Na konci března jsme odvezli všechno, co jsme vyrobili, na dětské oddělení. Pro tamější pracovníky bylo nezapomenutelným zážitkem vidět radost v očích malých pacientů z toho, že si mohou sami vybrat z věcí, které klienti připravili, to, co se jim nejvíce líbí a co jim udělá radost. Po obdarování dětí a sestřiček na oddělení pracovníci předali Mgr. Petlachové zbylé výrobky, které si sestřička uložila do svého „kouzelného šuplíku“, jenž slouží jako zdroj odměn pro děti, které absolvují nekonečné množství nepříjemných vyšetření.

Co dodat? Snad jen to, že i když má člověk jakýkoliv handicap, přesto může druhému udělat radost a tím mu pomoci v jeho nelehkém období.

 

Jarní úklid skříní s firmou Tyco

Jana Marečková

Firma Tyco Electronics Czech v Kuřimi pořádala pro charitu v Tišnově sbírku nejen šatstva s názvem Jarní úklid skříní. Zaměstnanci této firmy mohli nosit oblečení, hygienické potřeby, dětské věci, spacáky, stany, batohy a další věci. Posléze nám sbírku zdarma přivezli do Tišnova. Tímto bychom všem zaměstnancům angažovaným v této akci a vedení firmy Tyco Kuřim chtěli ze srdce moc poděkovat a jsme velice rádi, že se najdou lidé, kterým není lhostejná situace jiných, a to je důkaz lidskosti a velkých srdcí. Díky za to. Darované věci použijeme pro potřebné v regionu, kteří se na nás obrací.

 

Foto: archiv OCH Tišnov

Další článek:
Předchozí článek: