Tišnovská včelnice

Tišnovská včelnice

Svá včelstva mám v Tišnově a mé úly obývá kmen včely kraňské Vigor. O něm si však povíme něco víc až příště. Nyní se vrátím do období loňského roku, kdy vznikla akce, kterou jsem pojmenoval „Okénko tišnovské včelnice“.

Obrací se na mne totiž lidé, kteří mají zájem o chov včel, s prosbou, jak začít nebo jak se stát včelařem. A tak jsem se rozhodl jim pomoci. Na včelnici jsme si povídali o tom, jak o včely pečovat a jak je ošetřovat v průběhu celého včelařského roku.

Brána včelnice se otevřela všem zájemcům 3. dubna loňského roku. Toho dne si měli možnost prohlédnout nejen ji, ale i její vybavení, včetně zařízení pro chov matek. Zároveň jsme také společně u jednoho nového včelaře v Lomničce provedli prakticky jarní prohlídku včelstva. Školkování zralých matečníků při chovu matek se většinou uskutečňovalo ve středu v období května, června a července, ale někdy také v sobotu. Tento den na včelnici probíhalo larvování larviček do předem začištěných umělých misek včelami. Každý si tak v praxi mohl vyzkoušet sériový chov matek larvovacím způsobem. V průběhu tří měsíců bylo možné zhlédnout všechna stádia vývoje – larvičky, otevřené a zralé matečníky (den před vylíhnutím), ale také neoplozené, oplozené a značené kladoucí mladé matky.

Této akce se v loňském včelařském roce zúčastnilo sedm začínajících včelařek a včelařů nejen z Tišnovska, ale i Lomnicka a Blanenska. Věřím, že přispěla k osvětě toho našeho včelařského oboru a pomohla těm, kteří se v něm teprve rozkoukávají. Všem přeji hodně úspěchů v chovu včel.

 

Josef Permedla

Foto: Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: