Novinky z Deblína

Novinky z Deblína

Začátek nového roku byl ve škole v Deblíně plný akcí a zážitků. Děti se zdokonalily v lyžování přímo u hotelu Radegast, kde měly svoji sjezdovku. Složení účastníků bylo pestré, od prvňáků po devátou třídu. Ukázala se zde galantnost a aktivita deváťáků, kteří pomáhali mladším nejen se zavazadly, ale hlavně přímo na svahu, téměř jako lektoři lyžování. Děti měly možnost využít sněhových aktivit i hotelové vířivky.

Ve středu 1. února k nám do školy zavítal vzácný host – scenárista, režisér a animátor v jedné osobě – pan Cyril Podolský. Jeho jméno jste si mohli vybavit v souvislosti s loutkovým večerníčkem Krysáci. Uspořádal zde pro žáky 5. a 6. třídy interaktivní besedu o animovaném filmu, díky níž se děti dozvěděly, jak animovaný film vzniká a kolik práce zabere tvorba každého záběru. Žáci 7., 8. a 9. ročníku se zúčastnili besedy o filmových žánrech, která byla protkána nejrůznějšími filmovými ukázkami. Povídání pana Podolského bylo velmi poutavé a zajímavé. Budeme se těšit na případné další setkání.

V pondělí 6. února se žáci první až čtvrté třídy zdarma zúčastnili bruslení s Kometou v brněnské DRFG aréně. Kromě samotné krátké výuky na ledové ploše, kterou si vzali na starosti vybraní trenéři HC Kometa Brno, čekal na žáky další zajímavý program v podobě komentované prohlídky zázemí haly.

V pátek 10. února připravili deváťáci krásný VIII. školní ples. Ten zahájili sami organizátoři, žáci deváté třídy, svojí důstojnou polonézou. Celý ples uváděli a byli zde slavnostně pasováni do role absolventů školy. Hosty potěšilo vystoupení mažoretek z Lažánek, barmanská show Dominika Korčeka a samozřejmě nechybělo losování o hodnotné ceny. Největším zážitkem ovšem bylo půlnoční překvapení deváťáků v podobě dalšího tanečního vystoupení. Všichni jsme se pobavili a nasmáli a diváci si tanec vytleskali ještě jednou. Děkuji za přípravu plesu jak jim, tak jejich třídní učitelce Jitce Eliášové.

Už se těšíme na další akce v Deblíně, při kterých se budeme společně bavit a hlavně učit. Například družina organizuje pro veřejnost naučný program o Brazílii, školní parlament vymýšlí aktivity na březnový projektový den „Cestujeme na Nový Zéland“ a v květnu připravují paní učitelky pro žáky, rodiče a veřejnost zájezd do Salzburgu a do solného dolu v Halleinu. Naši školu také čekají oslavy výročí padesáti let od jejího založení. A nemohu opomenout vzdělávání pedagogů. Získali jsme finance na podporu školního klimatu, již proběhlo školení „Emoční sebeobrana učitele“ přímo ve škole, čeká nás série přednášek o vztazích a komunikaci a všichni pedagogové se pojedou inspirovat do jiné školy. Mohou se těšit na inovativní výuku a vzájemné sdílení s učiteli odjinud.

Pro předškoláky se bude konat již 22. března v 15 hodin další setkání s názvem Tvořeníčko, kde dostanou do svých rukou keramickou hlínu a během následujícího setkání i vypálené výrobky. Stále uvažujeme o dvou menších prvních třídách. Těšíme se na viděnou ve škole!

Iveta Kosová

Foto: Radka Novotná

Další článek:
Předchozí článek: