Akce knihovny v březnu

Akce knihovny v březnu

Oddělení pro dospělé čtenáře

„BŘEZEN – MĚSÍC ČTENÁŘŮ“

Městská knihovna Tišnov se zapojila do celostátní akce na podporu čtenářství „Březen – měsíc čtenářů“. Můžete se těšit na spoustu doprovodných akcí a na spuštění nové služby „Odlož“.

Každý registrovaný čtenář obdrží k březnové výpůjčce i malý dárek.

 

Čtenářská amnestie

6. až 10. března

Čtenářskou amnestii pro své zapomnětlivé čtenáře uděluje Městská knihovna Tišnov v rámci „Března – měsíce čtenářů“, jako vstřícné gesto směrem ke svým uživatelům. Ale pozor! Akce je časově omezená.

Upomínky a poplatky z prodlení budou čtenářům prominuty, pouze pokud vrátí VŠECHNY dlužené dokumenty, které mají půjčené.

Týden audioknih

13. až 17. března

Cestujete často autem? Nemáte dostatek času na čtení? Nevadí. Audioknihy jsou příjemným řešením. Během jednoho týdne Vám budeme představovat to nej z mluveného slova, které má knihovna k dispozici. Prezentaci jednotlivých děl můžete sledovat na Facebooku knihovny.

Tajemství kufříků

20. až 24. března

Neradi bloudíte mezi regály? Nová služba Tajemství kufříku vám usnadní výběr! Knihovníci pro vás naplní cca 10 kufříků výběrem z knih, audioknih, časopisů nebo třeba i her! Výběr bude tematický a kufřík si budete moci půjčit na čtyři týdny. Kde kufříky s tajemstvím najdete? Budou na vás čekat v dětském i dospělém oddělení.

Týden splněných přání

27. až 31. března

Na připravené lístky v půjčovně nám čtenáři mohou psát, jaká kniha jim v knihovně chybí. Pokud to bude v našich silách, zakoupíme ji do knihovního fondu. V ostatních případech zjistíme, z jakého důvodu není možné požadovaný titul obstarat. Na nástěnce posléze uveřejníme seznam nově pořízených knih a informace, zda je některý titul rozebraný, plánuje se dotisk nebo není dostupný ani v antikvariátech atd.

Soutěž o nejlepší čtoucí babičku

Městská knihovna Tišnov vyhlašuje u příležitosti „Března – měsíce čtenářů“ soutěž o nejlepší čtoucí babičku. Od 1. do 31. března můžete posílat své fotografie čtoucích babiček na adresu mktisnov@seznam.cz. Do předmětu zprávy uveďte: Soutěž o nejlepší čtoucí babičku. Fotografie budou zveřejněny na našem Facebooku, kde budete moci hlasovat pomocí „like“ u fotky. Babička s největším počtem „liků“ bude patřičně odměněna.

 

Beseda

Libor Balák a tajemný svět pravěku v knihách a médiích

3. března v 8.30 a 10.00 

Zveme vás na besedu s tišnovským výtvarníkem a malířem pravěku Liborem Balákem na téma „Za minulostí Země“.

Budeme si povídat o geologické minulosti Země, o výpravách za zkamenělinami v hlubokých uhelných dolech, skalních stěnách a písečných přesypech. Tím nahlédneme do světa dávných živočichů pravěkých moří, souše i vzduchu.

Na besedu zveme žáky 4. až 5. tříd základních škol.

 

PO STOPÁCH HITLEROVY DÁLNICE – Jan Šafařík

9. března v 17.00

Dálnice A88 nebo též exteritoriální dálnice Wien–Breslau měla být dlouhá 320 km. Doba jí ale nepřála, a naši krajinu tak lemuje pouhých 80 km této plánované impozantní stavby. Pozůstatky nedokončené dálnice jsou rozesety v podobě náspů, propustků či pilířů po krajině nejen v okolí Brna a pozornému cestovateli neuniknou. Nejvýraznějším příkladem je mostní pilíř u přehrady v Brně. O těch dalších a neméně zajímavých se dozvíte na přednášce doplněné fotografiemi a mapami.

 

OKOLO ŠVÝCARSKA NA KOLE

23. března v 17.00

Zveme všechny zájemce o cestování na kole i pěšky na besedu s panem Oldřichem Sobotkou. Tentokrát se vydáme do Švýcarska, země zasněžených horských štítů, rozsáhlých ledovců, zelených pastvin a více než tisíce jezer. Samozřejmě si prohlédneme i malebné vesnice a úpravná švýcarská města.

 

Salonky

KONIKLECE NA KAMENNÉM VRCHU

23. března v 8.40

Městská knihovna Tišnov pořádá v rámci projektu Salonky výlet za konikleci velkokvětými do Brna na Kamenný vrch.

V této přírodní rezervaci rozkvétá každé jaro na stepních ostrůvcích koniklec velkokvětý. Počet jeho trsů dosahuje k 55 tisícům, čímž náleží Kamennému vrchu světové prvenství ve výskytu této ohrožené rostliny.

Sraz účastníků v 8.40 před budovou vlakového nádraží v Tišnově.

Zájemci se musí hlásit osobně v Městské knihovně Tišnov nebo na tel. 549 121 001-2.

Změna termínu vyhrazena.

 

Přednáška

MOŽNOSTI ALTERNATIVNÍ LÉČBY. NEMOC JAKO CESTA

28. března v 17.30

Zveme všechny příznivce alternativní medicíny na přednášku RNDr. Jany Koudelové, která nabídne přehled alternativních přístupů k řešení zdravotních potíží.

Promluví o tom, co je to nemoc, jak ji můžeme v jejích začátcích rozpoznat a jak můžeme zabránit jejímu fyzickému projevu. Jaké jsou naše možnosti při řešení akutních a chronických projevů nemocí. Nahlédnete do řeči našeho těla, která nás v péči i prevenci nikdy nezklame. Zaměříte se podrobněji na řešení akutních potíží i na účinnou komplexní pomoc při chronickém rozvinutí nemoci.

  

Výstavy

Originální kabely a tašky

1. až 31. března

Pokud hledáte veselý, originální a neobvyklý dárek, přijďte se podívat na ručně vyrobené tašky paní Jany Beránkové, které dělá radost recyklace a dobrý pocit vytvářet ze starého nové.

Výstava je prodejní.

 

Obrazy – Pavel Vysloužil

1. března až 30. dubna Srdečně Vás zveme na výstavu obrazů pana Pavla Vysloužila. Jeho oblíbenou technikou je kresba, akvarel a olej. V poslední době také akryl. Pravidelně se účastní výstav KPVU v Železném.

 

Univerzita volného času

KAPITOLY Z DĚJIN UMĚNÍ II – přednášky letního semestru UVČ

6. a 20. března v 16.45

 

BRNĚNSKÉ PODZEMÍ – přednášky letního semestru UVČ

8. a 22. března v 16.45

 

GENEALOGIE II – přednášky letního semestru UVČ

13. a 27. března v 16.45

 

PO STOPÁCH JEŽÍŠE II – přednášky letního semestru UVČ

1., 3., 15. a 29. března v 16.45

 

Virtuální univerzita 3. věku

ČESKÉ DĚJINY A JEJICH SOUVISLOSTI – přednášky letního semestru VU3V

14. a 28. března v 9.30

 

Trénování paměti

ACH, TA MOJE HLAVA!

7. a 21. března v 9.00 (pokročilí) a 10.30 (začátečníci) – další lekce na rozvoj paměti

 

Oddělení pro dětské čtenáře

VÝTVARNÁ SOUTĚŽ

„Vezmi si pastelku, tužku, štětec…“

1. března až 15. června

Městská knihovna Tišnov vyhlašuje od 1. března výtvarnou soutěž pro děti na téma Krása knižní ilustrace.

Pro jednotlivé práce můžete zvolit jakoukoliv techniku i pestrý výběr materiálu. Námětem prací může být oblíbená kniha nebo vlastní ilustrace. Soutěžit mohou jednotlivci, skupiny i třídy ve čtyřech kategoriích. Odměněny budou tři nejlepší práce z každé kategorie.

I. kategorie – 1. stupeň ZŠ

II. kategorie – 2. stupeň ZŠ

III. kategorie – MŠ

IV. kategorie – ZUŠ

Soutěž je určená dětem, ale neobejde se bez aktivní spolupráce rodičů, učitelů, vychovatelů. Předem všem děkujeme.

Výtvarné práce odevzdejte v tišnovské knihovně do 15. června. Na zadní stranu obrázku napište svoji adresu, školu, třídu, telefonický kontakt domů a e-mailovou adresu. Vítězné práce budou vystaveny v dětském oddělení od června do září 2017.

 

NOC S ANDERSENEM

31. března v 19.30

Milí přátelé dětských knížek,

když se po dočtení poslední večerní pohádky zachumláte do teplého pelíšku, napadlo vás někdy, co dělají knížky v noci? Jen jednou za rok mohou malá mořská víla, ošklivé káčátko i cínový vojáček opustit stránky knih a spolu s vámi prožít pohádkové dobrodružství.

Letos, stejně jako každý rok, stráví s námi děti nezapomenutelnou noc v Městské knihovně Tišnov. Čtenáři ve věku 8 až 9 let, kteří s námi chtějí nocovat, musí splnit připravené úkoly, na jejichž základě vybereme 15 účastníků. Vyhodnocení proběhne 22. března a v pátek 31. března začne očekávaná Noc s Andersenem.

Soutěžní test si děti mohou vyzvednout v dětském oddělení od 20. února. Program je odměnou pro nejaktivnější a pravidelné čtenáře knihovny. Akce probíhá pod záštitou Klubu dětských knihoven a Svazu knihovníků a informačních pracovníků.

 

 Dagmar Kopřivová, vedoucí Městské knihovny Tišnov

Foto: archiv MK

Další článek:
Předchozí článek: