Nejužší ulička v Tišnově slaví desáté výročí

Nejužší ulička v Tišnově slaví desáté výročí

V březnu tomu bylo již deset roků, co pražský malíř Ivan Svatoš pronesl při pohledu na uličku Koželužskou památnou větu: „Tahle ulička by mohla být zapsána v České knize rekordů jako nejužší.“ A díky iniciativě tehdejšího vedení firmy JICOM a pochopení města Tišnova se již v listopadu 2006 – za přítomnosti agentury Dobrý den z Pelhřimova – ulička křtila a přeměřovala. Na certifikátu bylo zapsáno 77,5 cm, což tehdy znamenalo prvenství v ČR. Mistr Ivan Svatoš průčelí uličky Koželužské zvěčnil do svého obrazu, který se stal symbolem pamětních listů, triček a brožurek.
To vše znamená, že 12. listopadu 2016 oslavíme desáté výročí tohoto skvělého počinu, neboť ulička se stala turistickou zajímavostí nejen pro Tišnováky. Rozhodli jsme se tuto událost znovu veřejnosti připomenout, zase u toho bude firma JICOM a město Tišnov, zase přijede moderátor Vráťa Ebr a historická skupina šermířů VICTORIUS a nově také společnost Art Periscope. Dále se do oslav zapojí i stavební firma RIGI s. r. o., která před pěti lety opravila a slavnostně otevřela uličku Ševcovskou. Celá akce se uskuteční v prostorách zahrádky U Palce a pohostinství Na Perštýně na ulici Jungmannově v Tišnově v sobotu 12. listopadu 2016 od 10 do 16 hodin.
V programu budete moci spatřit předvádění dobových řemesel, např. koželuha, kterého zastoupí Kristýna Vlachová z Popůvek, jež svoje šperky a jiné výrobky tvoří z rybí kůže. Každý kus je originál, stejně tak jako její produkty z netradičních dřevin. Jirchy (vydělané kůže) nám ukáže při ruční výrobě různých kožených předmětů Jana Valnohy ze Skalice nad Svitavou. Své sedlářské řemeslo předvádí od jara do podzimu na Šiklově mlýně, kde se někdy objevuje i v roli kovboje. Kovářské řemeslo předvede Bedřich Řezáč z Velkého Meziříčí, jehož krédem je „život v umění, umění v životě“. Již od mládí se zabýval moderním zpracováním železa a ostatních kovů, jejich tvarováním, skládáním, svařováním a jinými úpravami. Na naší akci 12. listopadu uvidíte tvorbu vánočních ozdob a svícnů ohýbáním za studena. Další předvádějící bude Renata Kocůrová z Drahonína, která o svém umění říká: „Dlouho jsem nevěděla, co vlastně chci. Až když jsem vzala poprvé hlínu do ruky a začala tvořit, zažila jsem chvíle naplněné sněním a láskou. Jeden den vymodeluji na hrubo sošku a po zaschnutí jí dodám tvar, jako kdybych vyřezávala ze dřeva.“ Opracovávání dřeva představí známý řezbář Václav Mašek z Velké Bíteše, který umí vyřezávat svá díla i motorovou pilou. Jedinečné jsou jeho betlémy a dřevěné obrázky. V neposlední řadě se můžeme těšit i na košíkářské umění Ivana Sošky z Brna. Jeho speciální vrbové proutky dodávají všem těmto výrobkům přírodní vzhled. Zajímavý sortiment přiveze z Ostrova nad Oslavou Monika Lorencová, která je autorkou ručně vyráběných dárkových produktů, především netradičních svíček a dalších originálních předmětů, doplňků vašich domácností.
Celou akci bude uvádět – stejně jako před deseti lety – pražský moderátor, knihkupec, sepisovatel a knihomol Vráťa Ebr. Společně se starostou města Tišnova pokřtí nově vydané pohlednice tišnovských uliček, které nafotil dvorní fotograf společnosti Art Periscope Michal Beneš, a pak také nový krimiromán tišnovského občana Oldřicha Sobotky s názvem Hrnec zlaťáků na konci duhy. Knihu vydalo pražské nakladatelství Daranus. Pro dobrou náladu zahraje cimbálová muzika VERONICA se svými sólisty a zhlédneme napínavé klání šermířů skupiny VICTORIUS. K zakoupení bude i svatomartinské občerstvení (rohlíčky a koláčky od Jaroslavy Ťapkové ze Svatoslavi), dále svatomartinské víno s pamětními etiketami, pohlednice, nový krimiromán a upomínkové předměty na tuto slavnost.
Součástí akce bude také výstava obrazů tišnovských uliček. Symbolem desátého výročí otevření Koželužské uličky se stal obraz od doubravnického malíře Stanislava Bělíka, který jej namaloval ve svých 97 letech. Mistře, děkujeme Vám!
Na závěr ještě upozornění pro sportuchtivé návštěvníky – od 10 do 12 hodin pořádá Atletický klub Tišnov druhý ročník rodinného běhu tišnovskými uličkami. Bližší informace na www.aktisnov.wz.cz.
Děkujeme sponzorům – firmě JICOM spol. s r. o., firmě RIGI s. r. o. a městu Tišnov. Věříme, že si Tišnované nenechají ujít výjimečnou oslavu, která určitě přispěje k dobré podzimní náladě a opět zviditelní dříve opomíjenou historickou část našeho města. Vstup je zdarma a možná přijede i svatý Martin na bílém koni. Máme se na co těšit!

Zdeněk Jílek, společnost Art Periscope
Foto: Obraz malíře Ivana Svatoše

Další článek:
Předchozí článek: