Říjen v Kině Svratka

Říjen v Kině Svratka

Na měsíc říjen jsme si ve Svratce připravili několik speciálních filmových akcí. Především jde o jedinečnou možnost vidět slavného Benedicta Cumberbatche v Shakespearově dramatu Hamlet. Původní inscenace Národního divadla v New Yorku byla beznadějně vyprodána během pár hodin již rok před svojí premiérou. Živé přenosy a záznamy, které se pak promítaly v kinech po celém světě, na tom byly nejinak. A je docela pravděpodobné, že poslední možnost vidět tento záznam budeme mít právě v pátek 14. října v 19.30 v Tišnově. Inscenaci totiž v půlce října vyprší promítací práva pro Českou republiku.
Důvodů, proč se na Hamleta ve Svratce těšíme, je hned několik. Benedict Cumberbatch (série BBC Sherlock Holmes; nominace na Oscara za Kód enigma, vítěz ceny Olivier za hru Frankenstein) je považován za jednoho z nejtalentovanějších herců současnosti. Díky přítomnosti několika kamer, skvělému střihu včetně zvuku a rafinované jevištní stavbě je možné si skutečně připadat jako na exkluzivních místech první řady londýnského kulturního centra Barbican, z kterého záznam pochází. A navíc pro dokreslení zážitku plánujeme ve foyer nabízet dobré moravské víno, které si s sebou může každý vzít do sálu. Režie: Lyndsey Turner. Hrají: Benedict Cumberbatch a další.

Také bychom rádi všechny v říjnu pozvali na filmový klub, ať už s průkazkou za 80 Kč, nebo bez ní za stále příjemných 100 Kč, na dva nové evropské filmy (oba premiéra v ČR). Společným jmenovatelem by tak trochu mohlo být téma rodinných vztahů anebo koneckonců úspěch, jakého snímky dosáhly (nejen) na nedávném Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. V porevoluční kinematografii jsme si u nás zvykli vídat velmi úspěšnou a specifickou optiku hořkosladké komedie, s níž nahlížíme na téma vztahů a vlastní nedávné historie. Proto pro srovnání přinášíme možná tak trochu jiný způsob, jak se s tématem rodinných vztahů lze vyrovnat.
Rodinné štěstí (FK)
út 11. 10. 2016

Maďarské komediální drama odehrávající se umně v prostoru jednoho bytu během několika dní. Výbušná konstelace návštěvy, kterou na pár dnů ubytujete u sebe doma, graduje ve sledu vtipných, dramatických i absurdně banálních historek. Režisér Szabol Hajd živě a autenticky vykreslil jedno rodinné setkání a zároveň si ve snímku zahrál i se svou ženou a dětmi. Z 51. MFFKV si po právu odvezl jak cenu za nejlepší herecký výkon, tak hlavní cenu festivalu za absolutně nejlepší film.

Toni Erdmann (FK)
čt 20. 10. 2016

Druhým příspěvkem do filmového klubu je snímek Toni Erdmann německé režisérky Maren Ade. Předchází jej pověst trháku a zároveň díla neprávem opominutého hlavní porotou na festivalu v Cannes (Cena mezinárodní kritiky a Zlatá palma). Na MFFKV prý vyvolával u publika nekontrolovatelné výbuchy smíchu a spontánní potlesk. Vztah otců a dcer nikdy není jednoduchý. Zvlášť pokud jste úspěšná manažerka a váš otec se po letech vzájemného odcizení rozhodne vše napravit a po naprostém fiasku prvního pokusu o sblížení vytvoří vlastní alter ego, fiktivního životního kouče – Toniho Erdmanna. Vznikne tak tragikomická figura s absurdní parukou a umělými zuby, která se workoholičce Ines začne plést do života v těch nejméně vhodných momentech.
A na poslední den v měsíci pro vás máme nachystanou tradiční minipřehlídku snímků s hororovou tematikou Haloweenský klystýr vol. 4 tak, jak ji známe a máme rádi. Kdo přijde v kostýmu, získá popcorn zdarma a chybět nebude ani legendární klystýrový nápoj. Začínáme už v 18.00.

Filip Navrátil, vedoucí kina



Další článek:
Předchozí článek: