Jak potopit zajímavé akce aneb Konec plakátů v Tišnově?

Jak potopit zajímavé akce aneb Konec plakátů v Tišnově?

Horké léto bývá na malých městech okurkovou sezónou, ať už jde o akce sportovní, nebo kulturní. Letos tomu tak v průběhu prvního prázdninového měsíce v Tišnově ovšem nebylo, více než zajímavý zážitek slibovaly zejména dvě soboty: 16. července se na zahrádce U Palce konal 7. ročník multižánrového hudebního festivalu za účasti kapel jako Laura a její tygři nebo Čankišou, o čtrnáct dnů později se fotbalový tým AFK Tišnov utkal v zápase 1. kola MOL Cupu (Český pohár) s druholigovým 1. SK Prostějov. Přestože se na první pohled zdá, že hudba a sport toho navzájem nemají moc společného, tentokrát se dal výrazný jednotící rys obou sobot odhalit celkem snadno. V celém městě totiž nevisel jediný plakát, který by informoval o konání těchto akcí a zval tak tišnovské občany k divácké účasti.
O pořadatelích obou zmiňovaných událostí bylo v poslední době poměrně hodně slyšet, jejich velkorysé plány do budoucna se přetřásaly v místních médiích a stávaly se předmětem zanícených hovorů u jednacích i pivních stolů. Zdá se tedy naprosto nepochopitelné, že oběma unikla taková zásadní a desítky let používaná věc, jako je zhotovení a vylepení plakátů. Možná budou argumentovat, že se festivalu a fotbalu i bez propagace zúčastnil třímístný počet diváků, ale tohle zdůvodnění silně pokulhává. U Palce bylo totiž podstatně méně lidí než v předcházejících létech, kdy byl festiválek organizován jiným okruhem osob, v případě fotbalu se o konání zápasu dozvěděli jen náhodou a až na poslední chvíli (nebo také vůbec) dokonce i nedávní funkcionáři klubu. Přitom šlo o mač vpravdě historický, protože to bylo pravděpodobně první utkání v celé dlouhé historii tišnovské kopané, kdy zde startoval druholigový tým a nešlo přitom o přátelský duel.
Po celém Tišnově je dnes šestnáct velkých výlepových ploch, na nichž je umístění plakátů sice zpoplatněno, ale částky za tuto službu jsou naprosto směšné ve srovnání s tím, kolik peněz spolkly festivalové kapely nebo kolik se jich dnes točí v místním fotbale. V případě tak výjimečných akcí bych tudíž očekával, že všechny plakátovací tabule budou propagačními tiskovinami obou počinů téměř přetékat a že se navíc na náměstí i jinde objeví velkoplošné billboardy, které prostě každého kolemjdoucího praští do očí, i kdyby nechtěl. Nekonalo se ani jedno ani druhé, dokonce nebyla žádná zmínka o konání těchto akcí k nalezení ani na webových stránkách pořádajících subjektů (výjimkou byl jen „všemocný“ Facebook, kde se festiválek U Palce prezentoval už i v minulých létech). A pokud jste náhodou nahlédli do několika vývěsek, které má AFK Tišnov k dispozici na několika různých místech města, pak možná víte, že ještě v srpnu se tam psalo o jarních utkáních předcházející sezóny.
Co je tedy skutečnou příčinou podobného stavu věcí? Odpověď se sice téměř nabízí, ale nechť si na tuto otázku každý čtenář odpoví sám…

Václav Seyfert
Pozn. redakce: Uvedení organizátoři se k obsahu článku nevyjádřili.
Foto: Zbytečně poloprázdné hlediště při fotbalovém utkání Tišnova proti Prostějovu. Zdroj: www.1skprostejov.cz

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: