Sokol stále žije

Sokol stále žije

Sokol – to nejsou jen slety, sletové skladby a vystoupení. Sokol stále žije a funguje celoročně a denně nabízí cvičení pro veřejnost ve věku od jednoho do sta let.

Cvičení pro děti
Cvičení pro nejmenší probíhá v sokolovně každý čtvrtek od 17 do 18 hodin a je určeno pro děti od dvou let za přítomnosti jejich rodičů. Předškolní děti od čtyř do sedmi let mají cvičení každý čtvrtek od 16 do 17 hodin. Tato cvičení jsou společná pro chlapce i dívky. Mladší a starší žáci a žákyně již mají své samostatné hodiny, žákyně v pondělí od 17.00 do 19.00 a žáci v úterý od 17.00 do 18.00.
Ve cvičebních hodinách pro děti se věnujeme především všestrannosti, která zahrnuje základy gymnastiky, atletiky, míčových a pohybových her v tělocvičně i na hřišti. Každý rok pořádáme župní přebory v plavání, gymnastice, šplhu a atletice, vítězové se zúčastní celostátního sokolského přeboru všestrannosti.

Kromě cvičení všestrannosti se děti mohou v Sokole věnovat také tanci v tanečním souboru Together. Zkušená lektorka začíná v Tygřících s dětmi od dvou do sedmi let, schází se každé úterý, aby si zatancovaly, zahrály hry, pobavily se a našly nové kamarády. Pod odborným vedením se děti učí skloubit hudbu a pohyb hravou formou. Výsledkem jsou pěkná vystoupení pro širokou veřejnost. V případě zájmu dětí mohou dále pokračovat a tanečně a pohybově se zdokonalovat v navazující skupince, která se schází v pondělí a ve středu v čase od 16.30 do 17.45, pokročilejší tanečníci a tanečnice ve stejné dny v čase od 17.45 do 19.00. Tanečníci a tanečnice trénují pod vedením zkušených lektorek, aby obhájili dobré jméno na soutěžích a sklidili potlesk na plesech a jiných společenských akcích.
Cvičení pro ženy
Téměř každý den je v sokolovně nějaké cvičení pro ženy. V pondělí a ve čtvrtek se od 19 hodin koná cvičení starších žen zaměřené spíše na zdravotní cviky, protažení těla a celkové uvolnění. Zdravotní cvičení probíhá také v úterý od 19.30 na gymbalech pod vedením rehabilitační sestry.
V pondělí od 20 hodin začíná rekreační kondiční cvičební hodina pro ženy každého věku REKONDIK. Je zaměřena na aerobní cvičení, posílení problémových partií těla, protažení zkrácených svalů, posilování s malými činkami, therabandy různých pevností, overbally, cvičení s netradičním náčiním (ručník, obruč apod.).
Ve středu od 19.30 se cvičí na velkých míčích (gymballech), jsou přitom využívány prvky z aerobiku, pilatesu, dále zdravotní a balanční cviky na posílení zádových a břišních svalů, které šetří klouby a protahují zkrácené svaly.
Ve čtvrtek od 20 hodin probíhá cvičení, ve kterém se po týdnu střídají dvě cvičební pomůcky. Tou první jsou stepy neboli nízké stupně, na něž se vystupuje jako na schod. Napomáhají posílit fyzickou kondici a zlepšit činnost srdce i plic. Jejich používáním si vypracujete nohy, hýždě, ale také horní části těla. Další pomůckou je tzv. Bosu – balanční podložka s pevnou spodní částí a pružným vrchem ve tvaru čočky. Díky ní můžete efektivně procvičit celé tělo. Během jejího používání dochází k vyrovnávání zátěže vlastní hmotností a rovnoměrně a efektivněji procvičíte celé tělo. Rychleji tak spálíte tuky či zpevníte svalstvo. Zároveň posilujete svalové partie uložené v hlubších vrstvách, které je mnohdy obtížné procvičit.

Cvičení pro muže
Muži se scházejí každé úterý a pátek, nejenom aby si zacvičili a protáhli tělo, ale hlavně aby si zahráli „holomajznu“, tak totiž říkají florbalu.

Cvičení seniorů
Cvičení pro seniory a věrné členy Sokola probíhá každou středu od 15.00 do 16.00. Hodiny jsou společné pro muže i ženy a cvičení je přizpůsobené jejich věku i potřebám, jedná se tedy spíše o zdravotní cvičení a protahování.

Cvičení jógy
Toto cvičení se koná v samostatném sále, šestkrát týdně a je vhodné pro ženy i muže, začátečníky i pokročilé všech věkových kategorií.

V Sokole dále fungují samostatné sportovní oddíly karate, šachů, rekreačního volejbalu a lukostřelby. Podrobný rozvrh všech cvičebních hodin a tréninků sportovních oddílů je zveřejněn na internetových stránkách Sokola www.sokol- tisnov.cz nebo ve vývěskách Sokola.

V pátek 23. září se TJ Sokol Tišnov připojí k celostátní akci Noc sokoloven. V průběhu odpoledních a večerních hodin budou v sále a tělocvičně sokolovny probíhat ukázky z jednotlivých cvičebních hodin a tréninků se zapojením veřejnosti. Ve vstupní hale se uskuteční výstava z činnosti Sokola a v 18 a 19 hodin začne pro zájemce komentovaná prohlídka sokolovny.

Helena Žižlavská
Foto ilustrační

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: