Světový pohár v Předklášteří se speciálním výročním programem

Světový pohár v Předklášteří se speciálním výročním programem

Už podeváté zavítá do skiareálu Klínek Světový pohár v travním lyžování. Diváci se v již tradičním termínu, první prázdninový víkend 2. až 3. července, mohou samozřejmě těšit na světovou „travařskou“ elitu, ale i projekci dokumentárního snímku o legendě tohoto sportu Janu Němcovi a následnou afterparty k třicetiletému výročí travního lyžování v ČR.
Závod bude teprve druhou zastávkou letošního seriálu Světového poháru, který odstartoval začátkem června v rakouském Rettenbachu. Účast organizátorům přislíbilo devět reprezentačních výběrů z Rakouska, Německa, Slovenska, Maďarska, Švýcarska, Itálie, Švédska, Japonska a samozřejmě celá česká reprezentace, které se minulý rok především mezi ženami na domácím kopci výborně dařilo. „Druhé místo ve slalomu z minulého roku bude obhajovat domácí Kája Rašovská a dobrou formu na prvním SP ukázala i Adéla Kettnerová. Jsem ale přesvědčený, že o bednu budeme bojovat i mezi muži. Honza Gardavský se po závodní pauze vrátil v Rettenbachu skvělým druhým místem, v SG se tam dařilo i Martinu Štěpánkovi a dvěma výsledky v TOP 10 potvrdil příslušnost k absolutní špičce i šestnáctiletý Martin Barták,“ sčítá české naděje vedoucí organizačního týmu Pavel Ivánek. Na startu však nebudou chybět ani obhájci křišťálových glóbů z minulé sezony Slovenka Barbara Miková a Michael Stocker z Rakouska nebo vítězka prvních dvou závodů letošního ročníku, Stockerova týmová kolegyně, Jacqueline Gerlach.
Vše započne už v pátek prvního července oficiálním tréninkem. V sobotu se potom závodníci postaví na start obřího slalomu. První kolo odstartuje ve 13.00 a druhé o tři hodiny později. Na půl osmou je potom plánována projekce filmu Lyžař za přítomnosti jeho režiséra Marka Bureše i samotného Němce, slavnostní vyhlášení vítězů a následná summer afterparty. „Honza na tomto kopci v podstatě vyrostl. Jezdil sem několikrát týdně vlakem z Brna, sám si vše nachystal, postavil, odtrénoval a běžel zpět na vlak. Strávil tady hodně času a my jsme ho celou jeho kariéru považovali za domácího závodníka. Projekce by měla být takovou symbolickou tečkou za jeho působením přímo tady v Předklášteří,“ vysvětluje důvody zařazení projekce Pavel Ivánek. A na závěr doplňuje: „Letošní sezona je pro nás hodně speciální. Před třiceti lety jsme právě na tomto svahu začali jako první u nás s travním lyžováním. Samotný Světový pohár a celý jeho off program odstartují oslavy tohoto výročí. Ty pak v září ukončíme na MČR, jehož součástí bude i speciální závod veteránů.“
PROGRAM
Pátek 1. 7. 2016
16.00 – oficiální trénink
20.00 – slavnostní zahájení, Cimbálová kapela Cémtézékom, náměstí 5. května, Předklášteří
Sobota 2. 7. 2016
13.00 – start 1. kola obřího slalomu
16.00 – start 2. kola obřího slalomu
19.30 – slavnostní vyhlášení, Projekce filmu Lyžař, afterparty ve skiareálu Klínek
Neděle 3. 7. 2016
10.30 – start 1. kola slalomu
13.00 – start 2. kola slalomu
15.00 – slavnostní vyhlášení

Petra Ivánková
Foto: Anna Hrbáčková

Další článek:
Předchozí článek: