Mladí hasiči ze Štěpánovic válí

Mladí hasiči ze Štěpánovic válí

Sbor dobrovolných hasičů ve Štěpánovicích, založený roku 1899, má v současnosti třiapadesát členů a v posledních několika letech se mu velmi daří rozšiřovat členskou základnu o nové zapálené mladé hasiče nejútlejšího věku. Díky obětavému přístupu několika hasičských matadorů v čele s velitelem sboru Liborem Vejpustkem se tak se zajímavým a netradičním hasičským sportem seznamují kluci a holky nejen z řad místních dětí, ale také z Tišnova, kde žákovský hasičský tým není.
Letos se do přípravy a nácviku pod vedením trenérů Vojtěcha Vejpustka a Karla Kessnera pravidelně zapojuje hned třináct mladých hasičů ve věku od sedmi do patnácti let. Těmi nejmladšími jsou Natálie a Aneta Svobodovy, Karolína Lamačová, Dorota Dvořáková, Štěpán Svoboda, Pavlína Vaňková, Honza a Vašek Bělušovi, Matyáš Lamač a jejich starší parťáci Iva Bartoňová, Sabina Opltová, Lukáš Jůza a Filip Svoboda. Jejich celoroční pravidelné tréninky všech fází hasičského útoku probíhají na nově zbudovaném cvičišti se zázemím umístěném za fotbalovým hřištěm na břehu řeky Svratky.
K čemu by ale byl kvalitní trénink bez možnosti porovnat výkon a hlavně rychlost s ostatními hasiči? SDH Štěpánovice se proto již pátým rokem aktivně účastní vyhlášených soutěží Regional cup mládeže a Plamen v požárním útoku, jehož letošních třináct soutěžních kol se koná v obcích na Žďársku i Tišnovsku. Sezóna závodů mladých byla zahájena 7. května ve Velkém Meziříčí a postupně se přesouvá přes Stráneckou Zhoř, Kochánov, Netín a další žďárské obce také do našeho blízkého okolí – do Lomničky (RCM proběhl 5. června), Štěpánovic, kde se mladí ukáží v akci 10. září. Regional cup bude zakončen a celkoví vítězové vyhlášeni 18. září v Dolních Loučkách.
Zájem o tento druh sportu a soutěžního vybití mezi mladými roste. Důkazem je skutečnost, že se každého kola RCM/Plamen účastní letos výrazně větší počet týmů (20 až 25), než tomu bylo v předchozích ročnících. Štěpánovičtí obsazují mladými hasiči rovnou obě vypsané soutěžní kategorie – mladší žáky (6 až 12 roků) a starší žáky (do 15 roků). A přestože spolu v současném mladém a věkově trochu nevyrovnaném týmu SDH Štěpánovic běhají a útočí v kategorii starších ti nejmladší s nejstaršími, rozhodně se mezi věkově vyladěnějšími týmy výkonnostně neztrácejí. Naopak jsou jejich stabilní dobré výsledky a umístění ve středu soutěžního pole příslibem toho, že se výrazné úspěchy a medailové žně brzy dostaví. Jejich hasičskou klubovnu již nyní zdobí úspěchy a poháry z posledních let. Z umístění na stupních vítězů v Regional cupu i z dalších soutěžních akcí pořádaných okolními sbory – pohár za 1. místo na tišnovském Dni s hasiči v roce 2014, z téhož roku je také pohár za 2. místo v noční soutěži pořádané každým rokem v Čebíně. Je jen otázkou času a vynaloženého úsilí, kdy k nim přibudou další trofeje.
Pokud vás požární sport zajímá nebo jen chcete vidět nadšené malé hasiče soupeřící o sekundy a poháry, můžete se přijít podívat na některé z dalších kol Regional cupu, která se letos ještě budou konat v blízkém okolí. Po prázdninové pauze bude RCM pokračovat v sobotu 10. září a hostitelem desítek mladých týmů budou právě dobrovolní hasiči ve Štěpánovicích.

Jiří Dvořák
Foto: Jiří Dvořák

Další článek:
Předchozí článek: