Atletické žně zakončily školní sportovní sezónu

Atletické žně zakončily školní sportovní sezónu

Není nic nového, že sportovním vrcholem na základních školách jsou atletické soutěže pro žáky prvního i druhého stupně. Na ZŠ Smíškova patří atletika k oblíbeným sportům a dokazují to školní přebory, kterých se účastní většina žáků naší školy.
Vše začínají okrsková kola Poháru rozhlasu, která se uskutečnila na ZŠ Tišnov 28. října. K vidění bylo mnoho skvělých individuálních výkonů, ale rozhodovalo bodové hodnocení celého týmu. Do okresního kola, které se konalo 13. května v Brně, se podařilo postoupit díky bodovému zisku všem našim týmům, a to třikrát z druhého a jednou z prvního místa. Už tento fakt nás pasoval mezi nejúspěšnější školy v okrese. Přivítalo nás ne příliš vlídné počasí, ale ani to nám nezabránilo bojovat o stupně vítězů a dařilo se. Mladší dívky, oslabené o hráčky basketbalu, které v tu dobu bojovaly na mistrovství republiky, obsadily skvělé čtvrté místo, starší žáci si odvezli bronz, mladší žáci stříbro a starší dívky postoupily do krajského finále. To se uskutečnilo 25. května v Břeclavi za účasti sportovních škol, které se specializují na atletiku. A proto krásné páté místo nebylo žádnou ostudou.
Tím ovšem soutěže zdaleka nekončí. Souběžně probíhala i kola atletického čtyřboje pro žáky 8. a 9. tříd, kde musí být závodníci všestranní, což už není tak jednoduché. V okresním kole, které se konalo opět v Tišnově, se našim chlapcům podařilo po velmi pěkných výkonech obsadit druhé místo a dívky s přehledem vyhrály. Dne 27. května se tedy vydaly opět do Břeclavi bojovat o stupně vítězů. Neskutečnou dravostí a skvělými výkony ukázaly soupeřkám záda, a to doslovně. Náskokem 300 bodů si zcela jasně vybojovaly postup do republikového finále. Štěpánka Pilná se stala nejlepší vícebojařkou kraje a Miriam Matisová třetí nejlepší závodnicí. Historický úspěch tedy byl pro naši školu na světě. Podílely se na něm tyto závodnice: Štěpánka Pilná, Miriam Matisová, Monika Balášová, Maryana Shpilyarevych, Veronika Jůzová a Tereza Smejkalová.
V pátek 17. června jsme opět vyrazili do Břeclavi, tentokrát podpořeni i fanoušky, porovnat si výkony s nejlepšími v republice. Konkurence byla samozřejmě obrovská, ale snažili jsme se zopakovat výkony z krajského kola. Nervozita, únava i dlouhá sezóna si vzaly malou daň a ne vše se dařilo, jak bychom si představovali. V tom je sport krásný, že výsledek není nikdy dopředu jistý. Jedenácté místo ze čtrnácti zúčastněných týmů je krásnou tečkou za letošním školním rokem nejen pro nás, ale i pro naše závodnice, protože celé družstvo bylo složeno z žákyň 9. ročníku.
Nesmím zapomenout ani na naše nejmenší, neboť v červnu se uskutečnilo okrskové kolo atletického trojboje, kde naši sportovci vyhráli a v okresním kole získali nádhernou stříbrnou medaili. To je pro nás motivací věnovat se se stejným úsilím všem, kteří mají o sport zájem, dopřát jim širokou škálu možností, jak se ve sportu realizovat, a pracovat na co nejlepších podmínkách pro přípravu na další roky.
Jsme velmi pyšní na všechny naše sportovce a doufáme, že sport zůstane nedílnou součástí jejich života a bude dobrou relaxací v dnešní uspěchané době. Ráda bych poděkovala všem svým kolegům za přípravu na soutěže, trpělivost a vstřícnost. Ještě jednou moc děkuji našim sportovcům za úžasnou reprezentaci školy i města po celý školní rok. Přeji všem krásné prázdniny a do budoucna spoustu skvělých sportovních výkonů a zážitků.

Věra Dvořáčková, zástupkyně pro 2. stupeň
Foto: David Výrosta

Další článek:
Předchozí článek: