Posnídejte férově již pošesté

Posnídejte férově již pošesté

Spolek Za sebevědomé Tišnovsko zve na již šestou férovou snídani. Ta letošní se bude opět konat v parčíku na náměstí 28. října (před lékárnou Arnica), a to v sobotu 14. května od devíti do jedenácti hodin. V případě deštivého počasí se bude snídat uvnitř, v zázemí Ekoporadny Tišnovsko ve dvoře za lékárnou.
Férová snídaně je neformální setkání lidí, kteří se zajímají o původ potravin, podporují fair trade (spravedlivý obchod) nebo se s touto myšlenkou chtějí seznámit. Také se jí zúčastňují ti, kteří fandí potravinám vypěstovaným či vyrobeným ve svém nedalekém okolí.
Akce je součástí celosvětových oslav Dne pro fair trade, který slaví druhou květnovou sobotu tisíce lidí na celém světě. V ČR oslavy koordinuje nevládní organizace NaZemi. V roce 2015 snídalo přes 5 200 lidí na 137 místech republiky! V Tišnově se férové snídaně zúčastňujeme už od prvního ročníku.
Přestože organizátoři připraví občerstvení z fairtradových a lokálních surovin, velmi vítaná je též aktivní účast příchozích. Zkuste se zamyslet nad původem věcí, ze kterých běžně vaříte, a použít v co nejvyšší míře suroviny místního původu nebo z produkce fair trade. Nakoupit můžete nejen fairtradové výrobky nabízené Ekoporadnou nebo prodejnou zdravé výživy, ale také místní produkty na tišnovských trzích či použít vlastní výpěstky. Výsledkem se pak můžete pochlubit ostatním podobně naladěným příchozím a můžete s nimi i sdílet zkušenosti s přípravou takovýchto „férových“ pochutin. Loni jsme vyzkoušeli např. placky s medvědím česnekem, domácí pomazánku „hummus“ či různé druhy koláčů a buchet. Na čem si pochutnáme letos? Nechme se společně překvapit. Těšíme se na setkání s vámi.

Hana Pernicová
Zdroj fotografie: archiv spolku Za sebevědomé Tišnovsko

Hlavním sponzorem webové verze zpravodaje pro Květen 2016:prostor pro inzerci

Další článek:
Předchozí článek: