Sanace skalní stěny v ulici Pod Květnicí

Sanace skalní stěny v ulici Pod Květnicí

Zbyněk Košťál, referent Odboru investic a projektové podpory
Autor fotografie: Zbyněk Košťál

V druhé polovině loňského roku probíhala sanace skalní stěny za obytným domem č.p. 1914 v ulici Klášterská. Erozí narušený skalní masiv ohrožoval nejenom provoz na komunikaci v ulici Pod Květnicí, ale padající kameny ohrožovaly i zdraví osob bytového domu.

Součástí projektu bylo odstranění nestabilních částí svahu a zajištění skalního masivu pomocí železobetonových žeber, stříkaného betonu, mikropilot, kotev a ocelových sítí.

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí. Stavební náklady projektu činily 3,4 mil. Kč, z toho dotace 3,3 mil. Kč.

Stavba byla dokončena 30. listopadu 2015 a v noci na 1. prosince 2015 došlo o pár desítek metrů níže k havarijnímu sesuvu další části svahu, tentokrát v místech za sklenářstvím. Komunikace musela být zcela uzavřena a při nočním zásahu asistoval při zabezpečení nebezpečného prostoru Hasičský záchranný sbor a aktivován byl i krizový štáb Jihomoravského kraje.

K odstranění následků havarijního sesuvu byla oslovena společnost SASTA CZ a.s., se sídlem v Brně, která se okamžitě ujala sanačních prací. V náročném terénu a omezeném prostoru, v zimním období a s velkým objemem ruční, fyzicky náročné práce si bravurně poradili.

V současné době probíhají již dokončovací práce a komunikace bude veřejnosti znovu otevřena v průběhu dubna 2016.

Celkové realizační náklady činí 1,8 mil. Kč, z toho celý 1 mil. Kč přispěl Jihomoravský kraj.

Další článek:
Předchozí článek: