Pstruhová sezóna je na dohled

Pstruhová sezóna je na dohled

Bohumil Kabeš
Autor fotografie: Bohumil Kabeš

Zima ještě často drží svoji ochrannou ruku nad krajinou i řekou a rybáři muškaři už netrpělivě vyhlížejí v kalendáři 16. duben, mne nevyjímaje, den zahájení pstruhové sezóny.
V hlavě se rodí různé plány a představy – kam na ně? V rybářské hantýrce myšleno na pstruhy obecné „potočáky“ nebo na pstruhy duhové „duháky“.
V okolí Tišnova jsou dvě pstruhové řeky, Svratka a Loučka. Letos byla příznivá zima a díky tomu naše pstruhové řeky nenavštívila hejna nenasytných kormoránů. Proto mohly ryby v řekách dobře přezimovat, a tak by lov pstruhů a od 1. srpna i lipanů mohl být letos úspěšný. Pouze pro představu: pstruhaři mohou lovit pouze třikrát v týdnu a mohou si ponechat tři kusy lososovitých ryb za jednu vycházku. Přitom nejnižší stanovená míra pstruha obecného a pstruha duhového je pětadvacet centimetrů a u lipana podhorního třicet centimetrů. Kdo se však drží pravidla, že „není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“, ten si míry těchto ryb posouvá sám směrem nahoru. Je mezi námi také řada rybářů, kteří se drží hesla „chyť a pusť“.
Úspěšnost lovu je závislá na mnoha faktorech. Jedním z nich je lidský, například jaký zvolíme způsob lovu. Na mušku, nebo na třpytku vláčením? Jaké mušky jsme si připravili nebo navázali – suché, mokré, či snad nymfy? Jaké druhy třpytek nebo jiných vláčecích návnad použijeme, jaké si vybereme místo nebo úsek řeky k lovu? Otázek je celá řada.
Druhý faktor je přírodní. Jaký bude foukat vítr? Při východním větru totiž ryby na Svratce i Loučce moc neberou. Jaká bude teplota a tlak vzduchu, kolik poteče vody?
Bude v řece voda prudká a kalná z tajícího sněhu, nebo bude řeka již nižší a pročištěná? Ať tak či onak, každý rybář ten den tajně doufá, že konečně chytí tu svoji trofejní rybu a také že si konečně po dlouhém zimním půstu do sytosti zaloví.
Tak hodně rybářského štěstí, krásné zážitky u vody a všem rybářům ať ryby berou. Petrův zdar!

Další článek:
Předchozí článek: