JEDEN SVĚT: Hledání domova, cena masa nebo hvězda karlovarského festivalu

JEDEN SVĚT: Hledání domova, cena masa nebo hvězda karlovarského festivalu

Anna Sítorová

Ptáte se, co má hovězí společného s filmovým festivalem? Překvapivě docela hodně. Jeden svět je sice festival o lidských právech, přináší ale i jiná témata, která jsou pro naši společnost zásadní a dotýkají se bezprostředně života každého z nás. První dubnový víkend (1. – 3. 4.) proběhne v Tišnově již pátý ročník festivalu, který přinese osm filmů, pět diskuzí, výstavu a koncert.

Již samotný název festivalu obsahuje důležité poselství – svět máme jen jeden. Musíme si uvědomit nejen to, že přes zdánlivě nepřekonatelné rozdíly jsme si jako lidé podobní více, než by se nám někdy líbilo, a měli bychom se spolu konečně naučit žít, ale také to, že žádnou náhradní planetu nemáme. Zničíme-li planetu, zničíme tím i sami sebe. Proto dává Jeden svět stále více prostoru dokumentům, které zachycují vztah člověka se zvířaty nebo přírodou. V Tišnově vám letos nabídneme hned dva filmy o životním prostředí – Kola versus auta o městské cyklistice a Cowspiracy o katastrofálních dopadech živočišného průmyslu. Snažíte se třídit odpad, jezdit co nejméně autem nebo šetřit vodou? To je bezpochyby záslužné. Věděli jste ale, že se na „výrobu“ 1 kg hovězího vypotřebuje 15 tisíc litrů vody? Živočišný průmysl je největším znečišťovatelem naší planety, přestože se o tom skoro nemluví. Dokument nám prozradí, co všechno konzumací masa lidstvo způsobuje a proč se o tom moc neví. Kdyby vás zajímalo, co se dá třeba změnit, zůstaňte v kině na debatu s mistrem světa v thajském boxu v super těžké váze, veganem Janem Müllerem.

Vraťme se ale k hlavnímu tématu festivalu, kterým je hledání domova. I o něm pojednává úvodní páteční časosběrný dokument Mallory režisérky Heleny Třeštíkové, který získal cenu na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Snímek sleduje třináct let života ženy, která se kvůli synovi rozhodla dostat z drogové závislosti. Přes nepřízeň osudu, několik špatných vztahů a bydlení na ulici svůj boj ustála a divák může jen žasnout nad obrovským odhodláním hlavní hrdinky. Rozhodně si nenechte ujít debatu po filmu přímo s protagonistkou Mallory. Hledáním domova se zabývá také film s názvem Žádný člověk není ostrov sám pro sebe. U příběhů dvou mladých migrantů na Lampeduse přemítá, co jako lidé potřebujeme k tomu, abychom se na nových místech mohli cítit doma.

Pásmo dvou filmů v sobotu večer otevře aktuální téma islámu, které v naší společnosti často spouští zanícené debaty, ale často o něm víme příliš málo. Dokument Mezi věřícími ukazuje, jak může vypadat zneužití islámu fanatiky. Přináší odstrašující pohled do pákistánské Červené mešity, líhně radikalismu a nenávisti, kterou ovládá skupinka mocných ve svůj prospěch a dělá běžným obyvatelům ze života peklo. Navazující dokument Můj džihád je oproti tomu z prostředí Belgie a hledá odpověď na otázku, jak zabránit radikalizaci muslimů, kteří vyrůstají v Evropě. Klíčová postava těchto snah, místní imám, poukazuje na význam vzdělávání a dialogu a snaží se vrátit slovu džihád jeho původní význam – využití vlastní energie k seberozvoji a pozitivním změnám ve společnosti. Po tomto pásmu doporučujeme zůstat v kině na debatu se dvěma hosty – politologem a expertem na Blízký východ Markem Čejkou a arabistou a honorárním konzulem Súdánské republiky v ČR Petrem Pelikánem.

Dokument nazvaný Nemusíš s láskou, stačí s citem otevírá tabuizované téma sexuality lidí s hendikepem a vyrovnává se s ním s lehkostí a vtipem. Osmým dokumentem festivalu jsou pak Bábušky z Černobylu, které jsou natolik spjaté se svou rodnou krajinou, že se po jaderné katastrofě nelegálně vrátily do svých domovů v zakázané zóně Černobylu. Tento film promítáme v rámci speciální projekce pro seniory v Centru sociálních služeb.

Tím ale nabídka festivalu zdaleka není vyčerpaná. V sobotu odpoledne můžete do Jamborova domu přijít podebatovat s dobrovolníky, kteří se podíleli na výmalbě nádražního podchodu v Tišnově, a podívat se na fotografie Miroslava Pálky dokumentující právě tuto výmalbu. Loni v této době stál na festivalu panel se záběry neutěšeného podchodu a nápadem na jeho proměnu, dnes nám výsledek této občanské angažovanosti zpříjemňuje každou cestu na vlak. V neposlední řadě vás zveme také na závěrečný koncert kapely Circus Problem, která rozhýbává sály u nás i v zahraničí a jejíž živá hudba s balkánským nádechem vás rozhodně nenechá v klidu. Koncert pořádá Městské kulturní středisko Tišnov, kterému tímto velmi děkujeme za spolupráci a podporu. Po celou dobu festivalu bude ve foyer kina také volně přístupná výstava Příběhy bez konce o beztrestném násilí na severním Kavkaze. Mezi filmy se budete moci občerstvit a nechat inspirovat dobrotami vegetariánského bistra Veg8Café nebo fair trade produkty z tišnovské ekoporadny. Věříme, že si všichni najdete na festivalu to své a dáte nám za pravdu, že má smysl zajímat se o lidská práva a svět kolem nás. Ostatně, máme jen jeden.

Další článek:
Předchozí článek: