Lepší Tišnov

Lepší Tišnov

Tišnov se připojil k  desítkám měst v  ČR, která aktivně využívají projekt Lepší místo. Na počátku byla myšlenka dát občanovi možnost reálně se podílet na změně veřejného prostoru k lepšímu. Před třemi lety tak vznikl projekt Lepší místo, který se z původního domovského města Kolína šíří po celé České republice. Občané tak mají další možnost, jak nahlásit vzniklé nedostatky na veřejném prostranství nebo navrhnout své tipy ke zlepšení jeho stavu.

Lepší místo najdete na webu www.lepsimisto.cz nebo si ho můžete stáhnout do svého chytrého telefonu jako jednoduchou aplikaci. Oboje slouží k  rychlému hlášení nedostatků veřejného prostoru těm nejkompetentnějším osobám a  k  co možná nejrychlejšímu řešení. Nejčastěji se jedná o  záležitosti typu rozbitého odpadkového koše, povalené dopravní značky, dlouho ignorovaného nepořádku či poškozené a  nefunkční lavičky. Lepší místo ale může řešit i  závažnější problémy jako třeba nebezpečnou křižovatku se špatným rozhledem nebo neosvětlený přechod pro chodce.

Občané denně se pohybující ulicemi města, ať už pěšky, na kole, či autem, jsou nejlepšíma očima, sebelepší technické služby nebo vedení města nemohou vidět vše. Lepší místo je přístupné pro kohokoli, kdo disponuje počítačem s internetovým připojením nebo chytrým mobilním telefonem. Principem hlášení tzv. tipů je „problém“ vyfotit a s krátkým komentářem vložit na Lepší místo. Poté občan může sledovat, jak je s jeho tipem ze strany města nakládáno, jaký je jeho vývoj a  způsob řešení. Výhodou této aplikace oproti jiným je možnost obousměrné komunikace, tedy i  zástupce může tip okomentovat a podat vyjádření. Ne každý tip je snadno a rychle řešitelný, každopádně odpověď v podobě vysvětlení situace je vždy efektivnější než ignorace a nezájem. Zapojte se na www.lepsimisto.cz!

Václav Drhlík, vedoucí OSMKS

Hlavním sponzorem webové verze pro Prosinec 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: