Biostory: komedie o hledání…

Biostory: komedie o hledání…

V Tišnově vystoupí v pátek 11. prosince divadlo MALÉhRY s komedií Biostory. Nenechte si ujít rozhovor o tomto představení!

Originální autorské divadlo MALÉhRY Barbory Seidlové a Daniely a Nikoly Zbytovských připravilo komedii s  názvem Biostory. Od jejího prvního uvedení na jejich domovské scéně v Divadle Bolka Polívky v Brně se s  ní opět postupně rozjedou po celé republice, podobně jako s dalšími svými úspěš- nými hrami jak pro dospělé, tak pro děti. Při této příležitosti jsme všechny tři herečky vyzpovídali.

Koho podle vás téma hry Biostory nejvíce osloví, pro koho je určena? A jsou i tací/ takové, které naštve?

Daniela: Biostory je komedie! Komedie ze života, dnešního života, ve kterém řeší- me vztahy, řešíme, kdo jsme a proč jsme tady. Hledáme. Dříve jsme hledali smysl života v materiálním světě, a  nenašli, teď se obracíme do duchovních oblastí. Navštěvujeme kurzy a  komunity stejně „hledajících” a  ob- čas se dostaneme do spárů těch, kteří našeho „hledání” chtějí využít. To se právě stane našim třem hrdinkám, které spadnou do spárů Mr. duch. (čti mistra duchovna) Dušana Hunky.

Bára: Jestli to někoho naštve, to teda netuším. Možná nějakého Mr. ducha, co si na nás brousí zuby…

Nikola: Ta hra je určena pro všechny, kdo se chtějí zasmát a podívat se na sebe trošku z nadhledu. Děj naší komedie se odehrává na kurzu „Hunkovy metody”, kde se výživová poradkyně na mateřské dovolené, psychiatrička a zubní hygienistka snaží nalézt samy sebe.

Jste proslulé tím, že vaše hry vychází z reálného života, tedy i reálných situací, které vás potkávají, rozhovorů, které slýcháte. Je to podobné i v případě komedie Biostory?

Nikola: Nosíme papírky, zápisníčky, staré účtenky a  zapisujeme! Všechno, co občas pronesou lidé na ulici, v kavárně a občas i ně- jaké nesmysly, co během příjemného hovoru vypadnou z nás samotných! Někdy nás pobaví, o jakých nesmyslech jsme schopny hodiny diskutovat!

Bára: Biostory není výjimkou! Měly jsme delší pauzu, než vznikla tahle inscenace. Bylo toho zapotřebí zase hodně prožít. Bez osobních prožitků nám to nedává smysl! A  tak jsme žily, milovaly, naštvávaly se, přicházely na nové myšlenky, na nové vhledy. Zdravý životní styl, osobní rozvoj jsou dnes velká témata, zabývá se jimi, alespoň teoreticky, stále více lidí, neodradí je od toho vaše představení? Bára: To rozhodně není naší ambicí! Naopak, chtěly bychom, aby si lidé uvědomili, že každý z nás má obrovskou sílu, obrovskou zodpovědnost za svůj život, že má smysl hledat nové cesty a že to každý dokáže i bez pomoci samozvaných duchovních vůdců (Mr. duchů).

Daniela: Je třeba důvěřovat sám sobě. Všichni jsme velcí, krásní a dostateční, i když se nám okolí snaží všemožně dokázat, že tomu tak není. Nikola: Hlavně aby bylo divákům dobře, abychom si ty společné chvíle v divadle dokázali užít, aby byla legrace a možná nás i trošku zamrazilo…

Šárka Rusňáková

Hlavním sponzorem webové verze pro Prosinec 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: